Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κι άλλες απολύσεις ανακοίνωσε η «Ρενό»

Κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία «Ρενό» («Renault»), χτες, επικαλούμενη την αναγκαιότητα διασφάλισης της «ανταγωνιστικότητάς» της στους κόλπους της παγκόσμιας αγοράς. Και όλα αυτά, αν και η ίδια η εταιρεία, τον Ιούλη, ανακοίνωσε αύξηση κατά 37% των εξαμηνιαίων καθαρών κερδών της, αύξηση, όμως, που, όπως υποστήριξε, υπολειπόταν των στόχων που είχαν τεθεί στις αρχές του 2008.

Συγκεκριμένα, χτες, η «Ρενό» ανακοίνωσε μείωση κατά 2.000 των θέσεων εργασίας στις θυγατρικές της σε 19 ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται ότι θα θιγούν, κυρίως, οι θυγατρικές σε Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις 4.000 περικοπές θέσεων που ανακοινώθηκαν στις 9 Σεπτέμβρη και αφορούσαν κυρίως τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Γαλλία. Στόχος της διοίκησης της «Ρενό» είναι οι περισσότερες περικοπές να γίνουν με τη μορφή της «εθελούσιας αποχώρησης», κάτι, όμως, που δε φαίνεται να επιτυγχάνεται με βάση τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, όπου εκτός από τις πρώτες 4.000 θέσεις θα περικοπούν άλλες περίπου 900 μετά τη χτεσινή ανακοίνωση, κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μέρες. Στο εργοστάσιο της εταιρείας στη βιομηχανική ζώνη Σαντούιγ της Χάβρης, οι εργαζόμενοι απεργούν, ήδη, εδώ και τρεις μέρες και χτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες και από άλλα εργοστάσια της εταιρείας, αλλά και από συνδικάτα εργαζομένων της πόλης. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο πλήττεται ιδιαίτερα καθώς από τις προαναγγελθείσες 4.000 περικοπές, οι 1.000 προγραμματίζονται να γίνουν από αυτό.

Σε χορό κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει και τα εργοστάσια της εταιρείας στο Μομπέργζ, όπου απασχολούνται 2.500 εργαζόμενοι, στο Μπατιγί, όπου απασχολούνται άλλοι 2.500 εργαζόμενοι και στο Ρουίτζ, όπου απασχολούνται 800. Εκπρόσωπος του συνδικάτου της CGT, που ηγείται των κινητοποιήσεων σε όλες τις εγκαταστάσεις της «Ρενό» στη Γαλλία, τόνιζε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα σχέδια της διοίκησης και ότι ζητούν και αύξηση κατά 300 ευρώ του μισθού της, με γνώμονα την αύξηση κερδών που ανακοίνωσε η διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ