Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Υπέρ της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο

Σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, ο Γ. Σανιδάς χαρακτήρισε «συνταγματικό» το μέτρο της προσωποκράτησης

Εισήγηση - «βόμβα» από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υποστήριξε ότι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, «είναι συνταγματικό» διαφοροποιούμενος έτσι από τη θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αν, τελικά, η εισήγηση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού γίνει δεκτή, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για οριστική κρίση, καθώς η Ολομέλεια του (ΣτΕ) έχει κρίνει ακριβώς το αντίθετο. Σε περίπτωση που «περάσει» η προσωποκράτηση, αυτοί που θα κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή - ακόμη και για μικρό χρέος - θα είναι κυρίως οι μικροί βιοτέχνες και έμποροι, όπως διδάσκει και η εμπειρία, από την περίοδο που ίσχυε η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο.

Ο Γ. Σανιδάς στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι η προσωποκράτηση που προβλέπεται μέχρι ένα χρόνο για χρέη στο Δημόσιο «δικαιολογείται από την επιτακτική ανάγκη ικανοποίησης ιδιαιτέρως σοβαρού δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, εκείνου δηλαδή της είσπραξης και μάλιστα εγκαίρως των δημοσίων εσόδων».

Η εισήγηση του ανώτατου εισαγγελέα που θυμίζει περισσότερο φρασεολογία του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη αναφέρει επίσης ότι η είσπραξη των δημοσίων εσόδων «που διαχρονικά συνιστά μείζον και κρίσιμο πρόβλημα της χώρας αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, την ικανοποίηση των αναγκών γενικά του κράτους και της κοινωνίας»... Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελέας διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν «να αξιώνουν μέλη του κοινωνικού συνόλου να μην προσωποκρατούνται για χρέη στο Δημόσιο», ενώ «τα ίδια άτομα χωρίς εμφανή περιουσιακά στοιχεία κατοικούν σε πολυτελείς επαύλεις». Βέβαια, στη φυλακή οδηγούνται οι μικροί και ποτέ αυτοί που ζουν στις πολυτελείς επαύλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με μεγάλη πλειοψηφία (24 - 3) έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση και πως αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά «επ' αυτού τούτου του προσώπου του οφειλέτη». Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ από το 2003 είχε κρίνει ότι η προσωποκράτηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για χρέη στο ΙΚΑ και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η υπόθεση που εξετάστηκε χτες στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορούσε αίτημα του προϊσταμένου της Β΄ ΔΟΥ Κέρκυρας για προσωποκράτηση βιοτέχνη από την Κέρκυρα, ο οποίος χρωστούσε 69.407 ευρώ (23.650.492 δρχ.). Τα χρέη δημιουργήθηκαν από τη μη εξόφληση δανείου πλημμυροπαθούς και ποινικές καταδίκες του από ακάλυπτες επιταγές. Στο δικαστήριο ο βιοτέχνης ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο, γιατί βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, το ακίνητο που στεγαζόταν η βιοτεχνία το έχασε σε πλειστηριασμό και πως δυσκολεύεται να συντηρήσει το ανήλικο παιδί του και την ασθενή σύζυγό του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2011-11-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-22 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη (2007-02-27 00:00:00.0)
Ανάλογα με τον ...δικαιούχο τα «επιτόκια» (2005-12-10 00:00:00.0)
Ανατρέπει απόφαση για αναδρομικά (2005-12-09 00:00:00.0)
«Ανοιχτό» το θέμα του εφάπαξ (2004-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ