Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Ξεπούλημα με σχέδιο διάσπασης των εργαζομένων

Μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Μεταφορών έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «διαίρει και βασίλευε» για να ολοκληρώσει το έργο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΟΑ

Στη διάσπαση των εργαζομένων του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) επικεντρώνει η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση όλες της τις προσπάθειες, προκειμένου να «περάσει» με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις το σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΟΑ, που προωθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχουν οι διαγωνισμοί ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της ΟΑ, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε αργά χτες βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει την οριστική εκκαθάριση του ομίλου, το αργότερο έως τον Οκτώβρη του 2009.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, έχοντας επιλέξει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», καλεί χωριστά σε διάλογο τα σωματεία της ΟΑ και παράλληλα με προσωπικές επιστολές - το περιεχόμενο των οποίων ενέκρινε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεργασία που είχε το πρωί με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών - παροτρύνει όλους τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το κυβερνητικό σχέδιο.

Μετά τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε αισιόδοξος πως ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των 3 ξεχωριστών εταιρειών (πτητικό έργο, Τεχνική Βάση, επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών) θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Το «πράσινο φως» για το διαγωνισμό θα «ανάψει» το αμέσως προσεχές διάστημα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και, όπως δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, θα δοθεί έτσι το «εναρκτήριο λάκτισμα για να προχωρήσουμε μπροστά, επιτελώντας το πατριωτικό μας καθήκον»! Ο υπουργός επανέλαβε τις ανέξοδες διαβεβαιώσεις περί «απόλυτης κάλυψης των εργαζομένων» όταν απολυθούν, καθώς και τον ισχυρισμό ότι «με την κοινωνικά δίκαιη λύση που δίνει η κυβέρνηση, θα σταματήσουν οι φορολογούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για ένα "βαρέλι χωρίς πάτο"».

Στο μεταξύ, σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία - με πρόταση της ΠΑΣΚΕ - να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργού για διάλογο. Ωστόσο, στελέχη της ΠΑΣΚΕ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τη στάση τους, εάν η κυβέρνηση δώσει το πλήρες σχέδιο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα στελέχη της ΔΑΚΕ τάχτηκαν υπέρ του διαλόγου.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΑ, που έχουν ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση πως θα σταθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο σχέδιο κυβέρνησης και ΕΕ, απορρίπτουν ξεκάθαρα κάθε συμμετοχή σε κάθε είδους διάλογο με την κυβέρνηση και επιμένουν σταθερά στη θέση για κλιμάκωση και ένταση των κινητοποιήσεων, ακόμα και με την κήρυξη απεργιών.

Οι πιλότοι της ΟΑ, που υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης επί ΠΑΣΟΚ, το 2003, «είχε αφήσει πίσω εκατοντάδες εξαπατημένων συνταξιούχων», θα καθορίσουν τις θέσεις σε Γενική τους Συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη.

Με ανακοινώσεις τους οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Λάρισας καταγγέλλουν το επιχειρούμενο κλείσιμο - ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της «Ολυμπιακής», δηλώνουν τη συμπαράταξή τους με τον αγώνα των εργαζομένων στην ΟΑ και καλούν όλους τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό να ορθώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα απέναντι στις πολιτικές που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά τους, καθώς και να καταδικάσουν τα κόμματα που τις υλοποιούν και τις στηρίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ...αυτόματο πιλότο στα ιδιωτικά συμφέροντα (2009-01-04 00:00:00.0)
Καθολική αντίσταση στην απόφαση εκποίησης (2008-10-01 00:00:00.0)
Εκβιαστικά διλήμματα για την ιδιωτικοποίηση (2008-09-27 00:00:00.0)
«Τέλος» στον όμιλο της «Ολυμπιακής» (2008-09-17 00:00:00.0)
Την είχαν «προγραμμένη» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2005-09-23 00:00:00.0)
Εξι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» (2002-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ