Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ
Στηρίζοντας τις αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ολόκληρη η οικονομία μας κινδυνεύει», προειδοποίησε απειλητικά τον αμερικανικό λαό ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, προσπαθώντας να εκβιάσει τη συναίνεσή του αφού ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που θα καταβάλει το αντίτιμο του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντίτιμο ύψους 700 δισ. δολαρίων!

«Βρισκόμαστε στο μέσον μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης», συνέχισε ο Μπους, προειδοποιώντας συνάμα τόσο τον αμερικανικό λαό όσο και το Κογκρέσο ότι εάν οι ΗΠΑ δε δράσουν άμεσα, υιοθετώντας το σχέδιο διάσωσης του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον, η χώρα θα οδηγηθεί σε «μακρά και οδυνηρή περίοδο ύφεσης». Το σχέδιο προβλέπει την εξαγορά χρηματοπιστωτικών οργανισμών που οδεύουν προς χρεοκοπία. Πρόκειται για τα ίδια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τις τελευταίες δύο δεκαετίες δρουν ανεξέλεγκτα χάριν των διευκολύνσεων της πολιτικής εξουσίας, την οποία στήριζαν και με τη μορφή των «δωρεών»... Το κράτος εξάλλου στις ΗΠΑ και άλλες καπιταλιστικές χώρες πάντα έκανε, όταν το έκρινε αναγκαίο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παρεμβάσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και η νεοφιλελεύθερη ή κεϋνσιανή διαχείριση ήταν πάντα εύκαιρες.

«Χωρίς άμεση δράση από το Κογκρέσο, η Αμερική θα ολισθήσει σε οικονομικό πανικό και θα ξεδιπλωθεί ένα ανησυχητικό σενάριο», κατέληξε ο Μπους και κάλεσε τους προεδρικούς υποψήφιους, τον δημοκρατικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν - που ενώ αρχικά είχε ταχθεί κατά του σχεδίου και χτες όχι μόνο άλλαξε γνώμη, αλλά ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία εξαιτίας της «κρίσης» - καθώς και τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο σε κοινή σύσκεψη ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση του σχεδίου εξόδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παράλληλα, εκπρόσωποι Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων συναντήθηκαν χτες και τελικά συμφώνησαν σε κοινή πρόταση για τις επιμέρους τροποποιήσεις στο σχέδιο Πόλσον που είχε απορριφθεί και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Αξιοσημείωτες ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου και ποιους τελικά υπηρετεί είναι αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου Πόλσον που βρίσκονται επί τάπητος και αφορούν τη μείωση των αποδοχών των «αποτυχημένων» υψηλόβαθμων στελεχών των οποίων οι εταιρείες βρίσκονται υπό κατάρρευση και το σχέδιο Πόλσον εξασφαλίζει τη διάσωσή τους, καθώς και η τμηματική - και όχι συνολική και εξ αρχής - έγκριση του κόστους του σχεδίου, ύψους 700 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Πόλσον, που βρισκόταν σε συνεχή σύσκεψη με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας - FED Μπεν Μπερνάνκι, φέρεται να δέχτηκε την πρόταση ότι το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει ...«κάποια συμμετοχή» στις εταιρείες τις οποίες θα βοηθήσει, τέτοια που να εξισορροπεί το ρίσκο που λαμβάνεται - και όχι απλά να εξαγοράσει τα «προβληματικά» περιουσιακά στοιχεία τους!

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η οικονομική αναταραχή θα πλήξει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υφίστανται ήδη τις συνέπειες από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Στο χορό των δηλώσεων και ο Πέτερ Στάινμαϊερ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Μπούντεσταγκ χαρακτήρισε «τυφώνα» την παρούσα κρίση και έσπευσε να προβλέψει ότι «οι ΗΠΑ θα χάσουν το στάτους της υπερδύναμης στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα γίνει πιο πολυπολικό».

Τέλος, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικών της Ιρλανδίας (CSO), η οικονομία της χώρας κύλησε σε κατάσταση ύφεσης, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών και το ΑΕΠ υποχώρησε 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους - σε σχέση με το προηγούμενο - και ενώ είχε παρουσιάσει μείωση 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ