Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Θερμή υποδοχή και σημαντικές συναντήσεις στο Λίβανο

Με την ηγεσία του ΚΚ Λιβάνου και της ΦΕΝΑΣΟΛ συναντήθηκε χτες η ελληνική αποστολή

Του απεσταλμένου μας ΚΩΣΤΑ ΤΡΑΚΟΣΑ.--

«Καλωσορίζουμε την ελληνική συνδικαλιστική αποστολή αλληλεγγύης στο Λίβανο». Τα λόγια αυτά, γραμμένα στο πανό με το οποίο οι εργάτες του Λιβάνου υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από την Ελλάδα, έδειξαν από την πρώτη κιόλας στιγμή πόσο σημαντικό είναι το καραβάνι αλληλεγγύης που το ΠΑΜΕ διοργανώνει από χτες και μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη για τους δοκιμαζόμενους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις λαούς του Λιβάνου και της Συρίας.

Ο προλεταριακός διεθνισμός και η αλληλεγγύη των λαών κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας, τόσο στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα της ΦΕΝΑΣΟΛ (Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Λιβάνου), όσο και στη συνάντηση με την ηγεσία του ηρωικού Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου και τον ΓΓ του Κόμματος, Χαλέντ Χαντάτα. Σημαντική ήταν η αναγνώριση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του κύρους τόσο του ΠΑΜΕ, όσο και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), εκ μέρους της οποίας στην αποστολή συμμετέχει ο γγ της, Γιώργος Μαυρίκος.

«Θεωρούμε ότι η επίσκεψη αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο λαό του Λιβάνου και στην εθνική του αντίσταση», ήταν τα πρώτα λόγια του Κάστρο Αμπντάλα, γγ της ΦΕΝΑΣΟΛ, «είναι πάρα πολύ σημαντική για μας και θεωρούμε ότι όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να πράξουν αυτό που κάνει το ΠΑΜΕ σήμερα, με την αλληλεγγύη του προς το λαό μας. Για άλλη μια φορά, καλωσορίσατε στη δεύτερη πατρίδα σας, το Λίβανο».

Πραγματικά ανίκητοι είναι μόνο οι λαοί

Από την αναχώρηση και την υποδοχή της αποστολής στο Λίβανο
Από την αναχώρηση και την υποδοχή της αποστολής στο Λίβανο
Νωρίτερα το πρωί, τα 105 μέλη του καραβανιού, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας, έχοντας πλήρη επίγνωση αυτής της σημαντικής αποστολής. Στη Βηρυτό, οι Λιβανέζοι συνάδελφοι τους υποδέχτηκαν με λίγα λουλούδια που έδωσαν στους επικεφαλής της αντιπροσωπείας Γ. Μαυρίκο και Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το απόγευμα, η αποστολή αλληλεγγύης παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ΦΕΝΑΣΟΛ με θέμα την παρουσία του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στο Λίβανο, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εξω από το κτίριο, τα μέλη της αποστολής με πανό με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στο λαό του Λιβάνου», γραμμένο στην τοπική γλώσσα, διατράνωσαν: «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη». Στην έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκε ο εθνικός ύμνος του Λιβάνου και στη συνέχεια, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της εθνικής αντίστασης της χώρας.

Ο Κάστρο Αμπντάλα καλωσόρισε τους επισκέπτες. Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι η νίκη της εθνικής αντίστασης και η ήττα του ισραηλινού στρατού αποδεικνύει πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, αλλά ανίκητοι ήταν και είναι πάντα οι λαοί που αγωνίζονται για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Γ. Πέρρος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Χανά Γριμπ, πρόεδρος του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών της χώρας, και ο Ρίντα Χαΐντ, πρόεδρος της ΦΕΝΑΣΟΛ.

Με το ΚΚ Λιβάνου

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια η συνάντηση των Ελλήνων εργαζομένων με την ηγεσία του ΚΚ Λιβάνου. Ο Χαλέντ Χαντάτα, ΓΓ του Κόμματος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο καπιταλιστικό σύστημα, θα οδηγήσει ώστε «το διεθνές κεφάλαιο να επιδιώξει μια ακόμα "περιπέτεια" στον Αραβικό κόσμο». Αμέσως μετά παρέθεσε δείπνο στην ελληνική αποστολή, ενώ το καραβάνι παρέδωσε χρήματα που είχε συγκεντρώσει για το λαό του Λιβάνου στην ΚΕ του κόμματος. Η βραδιά έκλεισε σε κλίμα ενθουσιασμού, μέσα σε συνθήματα για τη δύναμη που κρύβει η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.

Σήμερα το πρωί η αποστολή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουαέντ Σινιόρα, και τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι. Το απόγευμα με τα συνδικάτα και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη νότια περιοχή της Βηρυτού Αλ Νταχίγια και τους τόπους του μακελειού Σάμπρα και Σατίλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ