Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις έρευνες της ΛΑΡΚΟ

Με αφορμή τις έρευνες που κάνει η ΛΑΡΚΟ για την ανεύρεση και εξόρυξη νικελίου στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας και ειδικότερα στο Δήμο Χασίων και τις αντιδράσεις που προκαλούν αυτές οι ενέργειες στους κατοίκους της περιοχής, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ δημοσιοποίησε τις θέσεις του Κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα. Στη σχετική ανακοίνωση, με τίτλο «οι θέσεις του ΚΚΕ για τις έρευνες της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή Καλαμπάκας», αναφέρεται:

Εύλογα είναι τα ερωτήματα και οι ανησυχίες που δημιουργούνται από το ενδιαφέρον της ΛΑΡΚΟ σχετικά με τις έρευνες για την ενδεχόμενη εξόρυξη και εκμετάλλευση νικελίου σε περιοχές της επαρχίας Καλαμπάκας. Είναι ερωτήματα που δεν προέρχονται από κάποια αφηρημένη και στείρα άρνηση αλλά για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

  • Το ΚΚΕ πάντα μιλούσε για την ανάγκη αξιοποίησης των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πόρων ώστε να αναπτυχθούν οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Το ζήτημα αυτό το βλέπει αναπόσπαστα δεμένο με τη συνολική του πρόταση για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, σε αντίθεση με το δρόμο που συμφέρει το κεφάλαιο. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι μια αόριστη ανάπτυξη, αλλά το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιον, για το λαό ή για το κεφάλαιο;

Το ΚΚΕ στην 90χρονη πορεία του, σε εποχές δύσκολες, με κυνηγητά, απαγορεύσεις, ακόμα και σε συνθήκες παρανομίας, αντιπάλεψε και αντέκρουσε τις θεωρίες της «Ψωροκώσταινας», που πλασάρονταν από τις κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του. Αξιοποιώντας τις επιστημονικές μελέτες ανέτρεψε όλες αυτές τις θεωρίες και απέδειξε ότι η χώρα μας, που είναι πλούσια σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους, έχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και τη γρήγορη εκβιομηχάνισή της. Αποκάλυψε ότι τα βαθύτερα αίτια της καθυστέρησης οφείλονταν στην κυριαρχία του κεφαλαίου, στα δεσμά της εξάρτησης από τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

  • Για να γίνει η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων προς όφελος του λαού, πρέπει να ανήκουν στην ιδιοκτησία του λαού, της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματικών ομίλων που κινούνται με κριτήριο το κέρδος. Μόνο στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα ανήκουν στην κοινωνία και θα λειτουργούν κάτω από λαϊκό έλεγχο, με κεντρικό σχεδιασμό και κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού, προστασία στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Με τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία σε όλους, με κατοχύρωση και διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  • Η ίδια η ζωή έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα που κινείται με κριτήριο το κέρδος δε σέβεται ούτε την ανθρώπινη ζωή ούτε το περιβάλλον παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνει κατά καιρούς. Αντίθετα, μπροστά στο κυνηγητό του κέρδους αδιαφορεί για τις συνέπειες σε βάρος της δημόσιας υγείας. Αδιάψευστος μάρτυρας τα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και στην ΕΕ. Οι όποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνουν με τους λεγόμενους περιβαλλοντικούς όρους συνήθως μένουν στα χαρτιά, ενώ οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, η προστασία της δημόσιας υγείας καταπατούνται ασύδοτα. Το κράτος δεν έχει έστω και στοιχειώδεις ελεγκτικούς μηχανισμούς για να επιβλέψουν την τήρηση έστω και αυτών των ελάχιστων όρων που έχουν τεθεί.
  • Στην πραγματικότητα η ΛΑΡΚΟ κατ' όνομα μόνο είναι δημόσια. Είναι εταιρικό σχήμα που δραστηριοποιείται στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς με κριτήριο το κέρδος. Είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται σε πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τα δεδομένα αυτά δικαιολογημένα δημιουργούν ερωτήματα και ανησυχίες ως προς τις συνέπειες από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση του έργου στις σημερινές συνθήκες.
  • Το ΚΚΕ για τους λόγους αυτούς θεωρεί βάσιμες τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής και τους καλεί σε επαγρύπνηση.

Ταυτόχρονα, όμως, καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του νομού να διεκδικήσουν με την πάλη τους τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει το λαό και τη χώρα, και που θα αξιοποιεί ολόπλευρα τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Οχι μόνο τον πλούσιο ορυκτό πλούτο αλλά και τους άλλους τομείς, όπως, γεωργία, κτηνοτροφία, που είναι επίσης στρατηγικής σημασίας για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, σε αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει μόνο με τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, με Λαϊκή Εξουσία, για να γίνουν τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής ιδιοκτησία της κοινωνίας ώστε να έχουμε ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες του λαού μας και προστασία στο περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ