Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ - ΣΥΡΙΑ
Συναντήσεις με τη λιβανέζικη πολιτική και συνδικαλιστική ηγεσία

Επαφές με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Λιβάνου είχε χτες η ελληνική αποστολή

Του απεσταλμένου μας Κώστα ΤΡΑΚΟΣΑ.--

Σε σημαντικό πολιτικό γεγονός έχει εξελιχθεί από την πρώτη στιγμή η επίσκεψη αλληλεγγύης, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες το καραβάνι του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή και της ΠΣΟ, στο Λίβανο, με επόμενο σταθμό τη Συρία. Το γεγονός αυτό σηματοδοτήθηκε και κατά τη χτεσινή επίσκεψη της αποστολής στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Φουάντ Σινιόρα (Fouad Siniora). Επιπλέον, συνεχίστηκαν και χτες οι επαφές με εργατικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του Λιβάνου και συγκεκριμένα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της χώρας (CGTL). Το βράδυ, η αποστολή επισκέφτηκε τους τόπους του μακελειού στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα.

Το γεγονός της επίσκεψης του ΠΑΜΕ και της διεθνιστικής του αλληλεγγύης, του προλεταριακού διεθνισμού, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις καθημερινές συναντήσεις, έχει αποτελέσει μια από τις κεντρικές ειδήσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες της χώρας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Χτες το πρωί το καραβάνι αλληλεγγύης, επισκέφτηκε το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Τα συρματοπλέγματα και η ισχυρή στρατιωτική φρουρά δείχνουν με εύγλωττο τρόπο πως η Βηρυτός είναι ακόμη στο ιμπεριαλιστικό στόχαστρο. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο ίδιος ο Φ. Σινιόρα, πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Σημείωσε εξαρχής πως οι πολιτισμοί των δύο χωρών χάνονται στα βάθη των αιώνων και επισήμανε τις καλές σχέσεις των δύο λαών.

Από τη συνάντηση με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό
Από τη συνάντηση με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό
Σημείωσε πως ο αραβικός κόσμος, ζει κάτω από κατοχή και εκτός από το ζήτημα του Λιβάνου, ανοιχτό παραμένει και το Παλαιστινιακό και μια σειρά άλλα θέματα. «Ολοι οι λαοί που έχουν ζήσει κάτω από κατοχή, καταλαβαίνουν τους λαούς της περιοχής μας», σημείωσε. Ο Λίβανος, συνέχισε, ζει τη δική του τραγωδία, αφού εδώ και 30 χρόνια δέχτηκε εφτά επιθέσεις - εισβολές. Στην τελευταία, του 2006, η χώρα είχε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υποδομές, ενώ προκλήθηκαν τεράστια δεινά.

Επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Ισραήλ ακόμη κατέχει στο νότιο τμήμα της χώρας μια έκταση, με την ονομασία «Κτήματα Σεμπάα», την οποία αρνείται να παραχωρήσει. Ζήτησε την ολοκληρωτική εφαρμογή της 1701 απόφασης του ΟΗΕ, για πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών και τόνισε πως το Ισραήλ πρέπει να δώσει πλήρεις χάρτες με τις νάρκες και βόμβες διασποράς (υπολογίζονται σε 1 εκατ.) στο Λίβανο. Ζήτησε ειρήνη, με αντάλλαγμα την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα εδάφη που κατέχουν μετά το 1967 και σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ προς τον πρωθυπουργό της χώρας απηύθυνε ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Ομοσπονδίας. Τόνισε την έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον ηρωικό λαό του Λιβάνου, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης, για ειρήνη, πρέπει να πετύχουνε. Ιδιαίτερα τόνισε ότι η πολιτική του Ισραήλ, γεννά συνολικά προβλήματα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Δηλώνουμε», σημείωσε, «ότι είμαστε πάντα στο πλευρό του λιβανέζικου λαού». Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, παρέδωσε στον πρωθυπουργό της χώρας, ως συμβολικό δώρο, το Περιστέρι της Ειρήνης.

Με όπλο τη διεθνιστική αλληλεγγύη

Από την πρώτη μέρα στο Λίβανο, πριν την εκδήλωση της «Fenasol»
Από την πρώτη μέρα στο Λίβανο, πριν την εκδήλωση της «Fenasol»
Στη συνέχεια, η αποστολή αλληλεγγύης, επισκέφτηκε τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της χώρας, όπου είχε συνάντηση με την ηγεσία της. Εκεί, μίλησε ο Ρασάν Γουσούν, πρόεδρος της CGTL, ο οποίος και τόνισε ότι το 2006 οι λιβανέζοι σημείωσαν μια μεγάλη νίκη, που δεν ήταν μόνο η πρώτη νίκη του λαού, αλλά και νίκη συνολικά κατά των ιμπεριαλιστών. Σημείωσε, δε, πως ο αγώνας κατά του νεοφιλελευθερισμού, έχει ξεκινήσει «και θα συνεχιστεί από σας, από μας, από όλους τους λαούς, για ένα καλύτερο μέλλον». «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν στην αίθουσα, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου.

Το λόγο πήρε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος και τόνισε: «Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι όπλο και ασπίδα στα χέρια της παγκόσμιας εργατικής τάξης» και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα, την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Λίβανο το 2006, διοργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης προς το λιβανέζικο λαό. Για να καταλήξει: «Οι λαοί και ο λαός του Λιβάνου, δεν έχουν ανάγκη από προστάτες».

Το απόγευμα η αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε τους τόπους της σφαγής Σάμπρα και Σατίλα. Πρόκειται για δύο παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι χτυπήθηκαν το 1982, με την ανοχή και την προτροπή των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής, που εκείνη την περίοδο είχαν φτάσει έξω από τη Βηρυτό.

Με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Λιβάνου
Με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Λιβάνου
Ο Μαρουάν Αμπελάλ, μέλος του ΠΓ του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου της Παλαιστίνης, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες σημείωσε: «Η υπόθεση της Παλαιστίνης δεν αφορά μόνο τους Παλαιστίνιους αλλά όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους στη Γη. Και αυτή η σφαγή των Παλαιστινίων που έγινε πριν 26 χρόνια συνεχίζεται σε βάρος και του λαού του Λιβάνου και του λαού της Παλαιστίνης. Το βλέπουμε στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη. Να μην ξεχνάμε και τις σφαγές της Κανά».

Στο μνημείο για τις σφαγές και τις θηριωδίες σε βάρος των αμάχων κατατέθηκαν στεφάνια από τις αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΠΣΟ και της «Fenasol».


Από την προχτεσινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚ Λιβάνου, Χαλέντ Χαντάτα
Από την προχτεσινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚ Λιβάνου, Χαλέντ Χαντάτα
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, λέει ο πρωθυπουργός (2023-12-20 00:00:00.0)
Θερμή υποδοχή και σημαντικές συναντήσεις στο Λίβανο (2008-09-26 00:00:00.0)
Οι λαοί θα τιμωρήσουν τους εγκληματίες (2006-09-12 00:00:00.0)
Την Κυριακή η Συνδιάσκεψη στην Αθήνα (2006-09-05 00:00:00.0)
Με το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (2006-08-22 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στην Ακρόπολη (2006-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ