Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «RAKWON 2»
Ανησυχία για ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες

Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, όπως επιβεβαιώνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε μόλις χτες

Η κίτρινη σημαία της καραντίνας υψώθηκε από προχτές το βράδυ στο φορτηγό πλοίο «RAKWON 2» με σημαία Β. Κορέας, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη ράδα του Πειραιά. Τα 34 μέλη του πληρώματός του μεταφέρθηκαν χτες το απόγευμα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», καθώς οι μισοί από αυτούς, οι 22, νόσησαν από φυματίωση, ενώ οι υπόλοιποι παρουσίασαν θετικές ενδείξεις στη νόσο.

Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο, από τις 18 Αυγούστου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες (λιμενικές, της νομαρχίας κλπ.), διενήργησαν έλεγχο για τις συνθήκες υγιεινής στο πλοίο μόλις χτες, αφού δηλαδή βγήκε στην επιφάνεια το πρόβλημα. Πρόκειται για μία ακόμα απτή επιβεβαίωση της κατάστασης που επικρατεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο, με βάση την κατεύθυνση, της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ πριν, «μην ενοχλείτε τους εφοπλιστές», έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι» θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ναυτεργατών, εργαζομένων και συνολικά τη δημόσια υγεία.

Αλλωστε, χτες συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» με 80 νεκρούς, το οποίο λίγο πριν αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά για το μοιραίο του ταξίδι είχε ελεγχθεί από επιθεωρητές των αρμόδιων αρχών και για το χατίρι της πλοιοκτήτριας εταιρείας MFD (σήμερα HSW) είχε κριθεί αξιόπλοο, ενώ ήταν αποδεδειγμένα για το διαλυτήριο.

Το «RAKWON 2» ήρθε στην Ελλάδα στις 24 Γενάρη και αμέσως «μπήκε» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για επισκευαστικές εργασίες. Ετσι, πέρα από τους ναυτεργάτες του πληρώματος, από το πλοίο αυτό πέρασαν 32 εργάτες της Ζώνης που εκτέλεσαν τις εργασίες, μέλη των μεικτών 5μελών Επιτροπών Ελέγχου για τα μέτρα ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία, προμηθευτές και πολλοί άλλοι.

Από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Νομαρχία και το ΥΕΝ, φαίνεται ότι στις 15 Σεπτέμβρη νοσηλεύτηκε στην ιδιωτική κλινική «Αγιος Νικόλαος» ναυτεργάτης του πληρώματος με φυματίωση και στις 22 του μήνα μεταφέρθηκαν στην ίδια κλινική άλλοι 12 που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο. Τελικά, συναγερμός σήμανε μόλις χτες. Από τη νομαρχία ρίχνονται ευθύνες στην κλινική, η οποία άργησε να ενημερώσει. Προκαταρκτική εξέταση συνολικά για το θέμα διέταξε και ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πειραιά.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους της Ζώνης που δούλεψαν στο καράβι, με αίτημα των σωματείων, για προληπτικούς λόγους, τη Δευτέρα θα βρίσκονται στη Ζώνη κινητές μονάδες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) και γιατροί της Νομαρχίας για να διενεργήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία εμπλοκή στις εμπόλεμες ζώνες (2023-11-10 00:00:00.0)
Εργατικά «ατυχήματα» σε Ρεβυθούσα και Χαλάνδρι (2020-04-07 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία (2011-05-28 00:00:00.0)
Οι συχνές βλάβες προειδοποιούν (2005-02-12 00:00:00.0)
Κανένας πια ανασφάλιστος! (1998-03-11 00:00:00.0)
"Μαύρη εργασία" στο λιμάνι του Πειραιά! (1996-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ