Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΦΑΓΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη λαιμητόμο της ανταγωνιστικότητας 110 εργαζόμενοι

Η επιχείρηση σκοπεύει άμεσα να σταματήσει την παραγωγή, όπως επιβεβαίωσε η χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο εργοστάσιο

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης συζητάει με τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης συζητάει με τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ
Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 110 περίπου εργαζόμενοι - οι 70 είναι μόνιμο προσωπικό - του εργοστασίου της ΦΑΓΕ στα Γιάννενα, αφού το εργοστάσιο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, με την εργοδοσία να επικαλείται την έλλειψη «ανταγωνιστικότητας».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αλλά και τους υπεύθυνους του παραπάνω εργοστασίου, με τους οποίους συναντήθηκε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Αλυσανδράκη, η εταιρεία διαμήνυσε ότι αποσύρεται από την παραγωγή φέτας λόγω «αθέμιτου ανταγωνισμού» και το εργοστάσιο από όπου παραγόταν το συγκεκριμένο προϊόν αναστέλλει τη λειτουργία του και κλείνει, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο της πώλησής του.

Πληροφορίες για «λουκέτο» στις 2 Νοέμβρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να απολυθεί το 40% του προσωπικού και μέχρι τις 2 Νοέμβρη το σύνολο των εργαζόμενων. Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι το εργοστάσιο παρουσίασε κέρδη πέρσι, όπως σημειώνουν συνδικαλιστές του κλάδου. Πληροφορίες θέλουν τη ΦΑΓΕ να αλλάζει εργοστάσιο παραγωγής και στην Κρήτη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια, ένα βήμα από την ανεργία, αφού η παραγωγή έχει σταματήσει και δε γίνεται προμήθεια γάλακτος που προερχόταν κυρίως από τους παραγωγούς στο Αγρίνιο και στην Ανδραβίδα. Λειτουργεί μόνο η γραμμή τυποποίησης - συσκευασίας για τις ποσότητες τυριών φέτας που έχουν ήδη παραχθεί.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ λειτουργεί πάνω από 10 χρόνια και καλύπτει, όπως αναφέρθηκε, το 3-5% της εγχώριας αγοράς σε φέτα. Ο κύριος όγκος της παραγωγής διατίθεται σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως σε Αμερική και Αυστραλία. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ την έκδηλη ανησυχία και την αγωνία τους για το εργασιακό μέλλον τους, για τις συνέπειες που θα υποστούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από αυτή την εξέλιξη, καθώς ύστερα από χρόνια δουλειάς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

«Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε εκ μέρους του Κόμματος την έμπρακτη συμπαράσταση στους εργαζόμενους και τους κάλεσε να κάνουν δικιά τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή εργασία, την υπεράσπιση συνολικά των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Να οργανώσουν τον αγώνα τους σε ταξική κατεύθυνση, σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς» που κλείνει εργοστάσια και πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους.

Σημείωσε ότι το προδιαγεγραμμένο «λουκέτο» του εργοστασίου της ΦΑΓΕ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων που πηγάζει από τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής. Σε αυτήν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν και στηρίζουν χωρίς διαφοροποιήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από κοινού με την ΕΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη. Να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να παλέψουν μαζί του για τη ριζική αλλαγή αυτής της κατάστασης, να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, με προοπτική τη λαϊκή οικονομία και εξουσία, μέσα από την οποία θα διασφαλίζονται τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, θα υπηρετείται η λαϊκή ευημερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ