Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση των καθαριστριών των Δημοσίων Σχολείων

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση των καθαριστριών των Δημοσίων Σχολείων
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, με θέμα τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Γιάννης Πρωτούλης και Σπύρος Χαλβατζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων των οποίων η ταλαιπωρία και ο εμπαιγμός συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ.

Είναι απαράδεκτη η τακτική του υπουργείου να διαχωρίζει εργαζόμενους που παρέχουν την ίδια εργασία, σε δύο, τρεις ή παραπάνω κατηγορίες. Μέχρι σήμερα έχει μετατραπεί η σύμβαση σε αορίστου χρόνου συνολικά για 7.824 εργαζόμενους-ες και από αυτούς οι 2.282 είναι με μερική απασχόληση. Πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από 5.000 συνεχίζουν να δουλεύουν με συμβάσεις έργου.

Αυτά, εκτός των άλλων αρνητικών, θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που όχι μόνο αμείβονται με ψίχουλα, αλλά θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα και με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους. Σημαίνει, ακόμα, ότι κάποια σχολεία θα έχουν μόνιμη καθαρίστρια από τις 7 π.μ. ως τις 2.30 μ.μ. και κάποια άλλα με σύμβαση έργου, μόνο μετά το σχόλασμα.

Επιπλέον με τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο περί «ειδικής αγωγής» υπήρξε διάταξη για την παραχώρηση της καθαριότητας των σχολείων σε εταιρείες καθαριότητας.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στη συνολική λύση του προβλήματος προσλαμβάνοντας όλο το προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα των σχολείων της χώρας, ώστε να καλυφθούν ουσιαστικά όλες οι ανάγκες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την κατάργηση όλων των απαράδεκτων και αντεργατικών συμβάσεων (έργου, ορισμένου χρόνου κλπ.) και τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων χωρίς, νομικά τερτίπια, όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά (7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο) και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς εργασιακούς μισθολογικούς διαχωρισμούς αλλά και την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα για ουσιαστική και σωστή αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής λειτουργίας των σχολείων και όχι όπως γίνεται σήμερα με την εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Ενταξη στα βαριά και ανθυγιεινά όλων αυτών που εργάζονται στην καθαριότητα.
  • Για να μην παραδοθεί και η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες.
  • Για τη γενναία πρόσθετη χρηματοδότηση από του υπουργείου Παιδείας, ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζόμενων στην καθαριότητα χωρίς προβλήματα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ