Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
Συνέπεια της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη στη φθινοπωρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά στις 18-20 Σεπτέμβρη η φθινοπωρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με συμμετοχή βουλευτών από τις χώρες - μέλη του. Στην αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής συμμετείχε και ο βουλευτής Ιωαννίνων και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η κρίση στη Γεωργία. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κ. Αλυσσανδράκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Γεωργίας για τις διώξεις που υφίσταται λόγω της αντίθεσής του στην πολιτική της κυβέρνησης Σαακασβίλι. Η κατάσταση στον Καύκασο, συνέχισε, δεν μπορεί να ερμηνευτεί απλά ως συνοριακή διένεξη μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας. Είναι συνέπεια της όξυνσης των αντιθέσεων και του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς και των φυσικών πόρων, ειδικότερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ενεργειακών αγωγών. Ετσι, ο αιματηρός πόλεμος στη Νότια Οσετία προκλήθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που χρησιμοποίησαν τη γεωργιανή κυβέρνηση ως όργανό τους.

Παραπέρα αναφέρθηκε στο ότι η άρχουσα τάξη της καπιταλιστικής Ρωσίας παρεμβαίνει για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. Ετσι, οι λαοί δε θα πρέπει να κάνουν το λάθος να θεωρήσουν τη Ρωσία ως αντίβαρο στις ΗΠΑ. Και οι δύο λειτουργούν με τις ίδιες αρχές.

Οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συνέχισε ο Κ. Αλυσσανδράκης, ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν ανύπαρκτα και υπαρκτά μειονοτικά ζητήματα για να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι η ανεξαρτητοποίηση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας θα λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής. Επιπλέον, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προωθούν σχέδια για την «αντιπυραυλική ασπίδα» και τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, που ανατρέπουν τις ισορροπίες και θα οδηγήσουν σε όξυνση της κούρσας των εξοπλισμών. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.

Χωρίς να υποτιμούμε την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, εκτιμούμε ότι η κατάσταση δε θα βελτιωθεί όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και ανταγωνισμοί. Οι ελπίδες των λαών για έναν κόσμο ειρηνικό και ασφαλή είναι άρρηκτα δεμένες με την αντι-ιμπεριαλιστική πάλη, με την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το χτίσιμο μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης μίλησε, επίσης, σε συγκέντρωση Ελλήνων του Καναδά που οργανώθηκε από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ και την Ελληνοκαναδική Δημοκρατική Οργάνωση, όπου αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην πρόταση του Κόμματος για διέξοδο. Πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με τον ηγέτη του ΚΚ Καναδά, Μιγκέλ Φιγκερόα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτή επιστολή σχετικά με το Ψήφισμα του ΚΚ Ισπανίας (2022-01-29 00:00:00.0)
Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις (2019-04-09 00:00:00.0)
Διαδήλωση ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση (2018-10-26 00:00:00.0)
Ποιον εξυπηρετεί ο πασιφισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος τον σπονσοράρει (2014-07-27 00:00:00.0)
Σπέρνουν αυταπάτες (2014-07-12 00:00:00.0)
Κοινή τοποθέτηση των κομμουνιστών Ελλάδας και Τουρκίας (2011-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ