Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Μπίζνες... Μεγίστης απόδοσης

Στην Εύβοια τα Μοναστήρια, όπως και διάφοροι τσιφλικάδες, κατέχουν - και με την ανοχή των κυβερνήσεων - χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, που διεκδίκησαν με... χρυσόβουλα του Βυζαντίου ή ταπιά και χοτζέτια των Τούρκων πασάδων και αγάδων. Πιο γνωστές περιπτώσεις είναι αυτές των Μοναστηριών Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους και της Μονής Γαλατάκη στη Βορειοκεντρική Εύβοια, ενώ από τους τσιφλικάδες αυτές του Αγγλου Μπέκερ στο Προκόπι, του Αβέρωφ, του Ριτσώνη κ.ά. Ολοι αυτοί κατέχουν εκτάσεις συνολικής έκτασης άνω των 150.000 στρεμμάτων και τις εκμεταλλεύονται ως δασικό πλούτο, βοσκοτόπια, ως οικόπεδα κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μονής Μεγίστης Λαύρας η οποία κατέχει γύρω στα 37.000 στρέμματα ορεινού όγκου στο νότιο τμήμα της Σκύρου, δηλαδή το 1/5 της έκτασης του νησιού! Το τελευταίο διάστημα συγκρότησε την κοινοπραξία ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕ, κατέχοντας το 97% των μετοχών της, ενώ το υπόλοιπο 3% κατέχει η εταιρεία ΕΤΕΚΑ, με σκοπό να στήσουν αιολικό πάρκο που θα αποτελείται από 111 ανεμογεννήτριες (το μεγαλύτερο της Ευρώπης) και θα παράγει το 8% της συνολικής αιολικής ενέργειας στη χώρα μας. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του συνόλου των κατοίκων της Σκύρου, που έχουν βάλει προσωρινά φρένο στους σχεδιασμούς αυτούς, χωρίς βέβαια η ίδια η Μονή να εγκαταλείπει, αφού πρόκειται για... μέγιστες μπίζνες.

Σημειώνεται ότι η Μονή Μεγίστης Λαύρας κατέχει και τα ακατοίκητα νησιά των Βορείων Σποράδων Σκάντζουρα και Κυρά Παναγιά...

Με χρυσόβουλα και κυβερνητική συναίνεση...

Τα χιλιάδες στρέμματα της Σκύρου παραχωρήθηκαν στη Μονή με την επίκληση χρυσόβουλων των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου Νικηφόρου Φωκά και Ιωάννη Τσιμισκή. Το 2002 η μονή τα διεκδίκησε στο Εφετείο και καρπώθηκε την έκταση, αφού το ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Γεωργίας) απέσυρε τα δικαιώματά του, παρότι είχε κατασκευάσει στην περιοχή διάφορα έργα (αντιπαρασιτικά λουτρά για τα αιγοπρόβατα, στέγαστρα, δεξαμενές ύδρευσης και δίκτυο ύδρευσης για την επιβίωση του γνωστού αλόγου της Σκύρου).

Θυμίζουμε ότι κάτι παρόμοιο είχε γίνει και με το τσιφλίκι Μπέκερ στο Προκόπι, έκτασης 45.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να περιέλθει στον Εγγλέζο τσιφλικά.

Επισημαίνουμε, τέλος, ότι το «αλισβερίσι» της μονής Μεγίστης Λαύρας με τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι παλιότερο, όταν έγιναν οι απαλλοτριώσεις για την εγκατάσταση της ναυτικής βάσης και των ραντάρ στη θέση «Τρεις Μπούνιες». Τότε απαλλοτριώθηκαν εκτάσεις και καταβλήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές στη μονή...

Παρέμβαση της ΝΑΣ

Για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής αλλά και την πρόθεσή της να φτιάξει 10 αιολικά πάρκα, μίλησε η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Ευβοίας, Σοφία Ντούρου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της ως προς την εγκατάσταση των 111 ανεμογεννητριών και κατήγγειλε την «απελευθέρωση - ξεπούλημα της ενέργειας, την οποία θεωρούμε κοινωνικό αγαθό και πρέπει να ανήκει 100% στο Δημόσιο». Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο να διεκδικήσει, η παραπάνω έκταση να γίνει δημόσια περιουσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μπίζνες καλά κρατούν (2010-07-03 00:00:00.0)
Μονή Μεγίστης... επιχειρηματικότητας! (2008-09-28 00:00:00.0)
Ανησυχία για την τύχη δασικής έκτασης (2008-05-24 00:00:00.0)
Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Εύβοια (2004-08-21 00:00:00.0)
Απόφαση που βάζει «μπουρλότο» στα δάση (2000-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ