Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Προτάσεις σωτηρίας των πολεοδόμων

Σε τρεις άμεσες προτάσεις προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη προχωράει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), προκειμένου αφ' ενός να διασωθεί το κτήμα ΘΩΝ και αφ' ετέρου να αναβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων των Αμπελοκήπων.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΠΟΧ, με απόφασή του, καλεί τον υπουργό:

  • Να προωθήσει άμεσα την τροποποίηση του σχεδίου για το χαρακτηρισμό του αδόμητου τμήματος του ΘΩΝ σε κοινόχρηστο πράσινο, όπως είχε προγραμματιστεί παρά τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, την οποία και δεν υποχρεούται να ακολουθήσει.
  • Να προβεί άμεσα σε δημοσίευση Απόφασης Αναστολής οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών.
  • Να φροντίσει για την εκταμίευση των απαιτούμενων για τη μελλοντική απαλλοτρίωση χρημάτων από το αντίστοιχο Ταμείο (ΕΤΕΡΠΣ).

Ταυτόχρονα ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της περιοχής είναι απαραίτητη, διότι οι ελλείψεις πρασίνου και ελεύθερων χώρων στην περιοχή των Αμπελοκήπων και ιδιαίτερα στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας είναι τεράστιες. Πόσο μάλλον αν ληφθεί υπόψη το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η περιοχή αφ' ενός, και ότι αφ' ετέρου τείνει να αναπτυχθεί ένα Διοικητικό και Εμπορικό Κέντρο που θα υποβαθμίζει περαιτέρω την περιοχή.

Ο συγκεκριμένος χώρος, επισημαίνεται στην απόφαση του ΣΕΠΟΧ, κινδυνεύει να ελαττωθεί αισθητά από την προβλεπόμενη λόγω των Ολυμπιακών Εργων διευθέτηση του κόμβου των Αμπελοκήπων. «Εν κατακλείδι δε βοηθά στην αναστροφή των δεικτών επιβάρυνσης της περιοχής του κόμβου των Αμπελοκήπων, από τη λειτουργία των προβλεπόμενων νέων κτιρίων γραφείων», τονίζει ο Σύλλογος.

Υπενθυμίζεται ότι αν και από το 1979 ο Δήμος Αθηναίων είχε πάρει απόφαση τη δημιουργία πλατείας και κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, η ολιγωρία για την προώθηση και ολοκλήρωση του παραπάνω έργου είχε ως αποτέλεσμα το 1998 να αρχίσει η ανέγερση οκταώροφης πολυκατοικίας από τον επιχειρηματία Μπ. Βωβό και η καταπάτηση του μισού κτήματος. Τώρα με νέες μεθοδεύσεις και την ανοχή δήμου και υπουργείου προχωράει στην καταπάτηση και του υπόλοιπου κτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ