Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνη κλιμάκωση κατά των Αράβων Ισραηλινών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Μόνο προς αποκλιμάκωση δε βαίνει η ένταση μεταξύ Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών, με επίκεντρο την πόλη Ακρ, στο βόρειο Ισραήλ, όπου από την περασμένη Τετάρτη τα πνεύματα είναι τεταμένα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ακρ ξέσπασαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων νεαρών Ισραηλινών όταν ομάδα Εβραίων νεαρών θεώρησε ότι προσβλήθηκε επειδή συμπολίτης τους Αραβας οδήγησε με το αυτοκίνητό του για να φτάσει στο σπίτι του στη μεικτή συνοικία Γόλφσον, ενώ δεν είχε ακόμη τελειώσει η 24ωρη εβραϊκή γιορτή Γιομ Κιπούρ κατά την οποία ακόμη και οι μη φανατικά θρησκευόμενοι Εβραίοι δεν οδηγούν αυτοκίνητο.

Στην πόλη έφτασαν αστυνομικές ενισχύσεις. Τα επεισόδια, όμως, δεν αποφεύχθηκαν. Καταστήματα και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, όπως και τρία σπίτια Ισραηλινών Αράβων. Τουλάχιστον 15 οικογένειες Ισραηλινών Αράβων δεν έχουν τολμήσει να προσεγγίσουν τα σπίτια τους ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει 64 άτομα, στην πλειοψηφία τους Ισραηλινοί Αραβες. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε από όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση γιατί όλοι είναι Ισραηλινοί πολίτες ενώ τόνισε ότι δε θα πρέπει να γίνονται ανεκτές πράξεις βίας κατά συμπολιτών από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

«Ρατσιστικό πογκρόμ» καταγγέλλει το ΚΚ Ισραήλ

Χθες, όπως έγινε γνωστό, τελικά συνελήφθη ο Ισραηλινός Αραβας οδηγός από τον οποίο φαίνεται ότι ξεκίνησε η ένταση. Ο Ταουφίκ Τζαμάλ συνελήφθη με τις κατηγορίες της προσβολής θρησκευτικού συναισθήματος και της πρόκλησης θρησκευτικής έντασης.

Μία μέρα νωρίτερα, όμως, όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισραήλ, ο Τζαμάλ είχε καταθέσει στην επιτροπή της βουλής για τις εσωτερικές υποθέσεις, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν ήθελε να προκαλέσει ένταση αλλά αποδεικνύοντας ότι είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην πόλη Ακρ για τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων, γεγονός που δεν εμπόδισε τους εκπροσώπους της ισραηλινής ακροδεξιάς να του επιτεθούν σφοδρά ζητώντας τη σύλληψή του.

Το ΚΚ Ισραήλ τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει «σταθερή κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων κατά των Ισραηλινών Αράβων» όπου και αν κατοικούν και εκτιμά ότι τα επεισόδια στο Ακρ ξεκίνησαν με «δήθεν αφορμή» το Γιομ Κιπούρ ενώ, επί της ουσίας, αποτελούν «έναρξη πογκρόμ κατά των Ισραηλινών Αράβων». Το ΚΚ Ισραήλ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εξαιρετικά «επικίνδυνες εξελίξεις» και καταγγέλλει ότι η ισραηλινή αστυνομία έδειξε ανοχή απέναντι στους νεαρούς Εβραίους ενώ αντίθετα ιδιαίτερη σκληρότητα απέναντι στους Αραβες. Σήμερα, το ΚΚ Ισραήλ και το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα» - Χαντάς διοργανώνει διαδήλωση για το ζήτημα στην Ακρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ