Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Προχωρά η συμφωνία παράτασης της κατοχής

Συνομιλίες και με τους Βρετανούς έχει η ιρακινή ηγεσία για παράταση της παραμονής των κατοχικών τους δυνάμεων

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ.--

Ενα «τελικό σχέδιο» της ιρακινο-αμερικανικής «συμφωνίας ασφαλείας», δηλαδή του πλαισίου εκείνου που θα ορίσει το καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πέραν του τερματισμού της σχετικής εντολής του ΟΗΕ, εξετάζουν, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας. Σε περίπτωση που δεν έχουν παρατηρήσεις, τότε οι Ταλαμπανί και Μάλικι θα παρουσιάσουν το «σχέδιο» προς συζήτηση στην κυβέρνηση και στη Βουλή.

Σε ανάλογες συζητήσεις, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται η ιρακινή ηγεσία και με τις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις στο νότο. Οπως υποστήριζαν εκπρόσωποι του βρετανικού στρατού και επιβεβαίωναν Ιρακινοί αξιωματούχοι, οι δύο πλευρές συζητούν για να βρουν «μια φόρμουλα» περαιτέρω παραμονής των βρετανικών στρατευμάτων κυρίως για τον τομέα «της εκπαίδευσης μελών των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας».

«Συναγερμός» για τους χριστιανούς

Με ανάπτυξη επιπλέον ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, πραγματοποίηση διαρκών περιπολιών και σημεία ελέγχου γύρω από τις χριστιανικές συνοικίες, η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να τερματίσει την κλιμάκωση των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον των χριστιανών στη Μοσούλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκατοντάδες Χριστιανοί εγκαταλείπουν την πόλη παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς, συχνά για το εξωτερικό, εκτιμώντας ότι σε όποιο άλλο σημείο και αν μεταβούν εντός Ιράκ δε θα είναι ασφαλείς.

Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωνε ότι «θα κάνει τα πάντα» για να σταματήσει αυτή την κατάσταση και να προστατεύσει όλους τους Ιρακινούς πολίτες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ισλαμιστές εξτρεμιστές που συνδέονται με την «αλ Κάιντα». Πριν το 2003, στο Ιράκ ζούσαν 800.000 χριστιανοί. Κατά την κατοχή εκτιμάται ότι έφυγε, περίπου, το 1/3.

Πιέσεις στην ιρακινή κουρδική ηγεσία

Συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας αξιωματούχων με τον Πρόεδρο της «ημιαυτόνομης» περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βαγδάτη. Στόχος, η άσκηση πιέσεων στην κουρδική ηγεσία του Βορείου Ιράκ, να εξαντλήσει την επιρροή της προκειμένου να καμφθεί η δράση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και να σταματήσουν οι επιθέσεις σε τουρκικά εδάφη. Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για το Ιράκ, Μουράτ Οζτζελίκ, αναφερόμενος στη συνάντηση υποστήριξε ότι διεξήχθη σε «θετική ατμόσφαιρα» και η Αγκυρα γνωστοποίησε στην κουρδική ηγεσία του Βορείου Ιράκ τις θέσεις της για την «ασφάλεια στην περιοχή».

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής πλευράς απέφυγε να σχολιάσει, σημειώνοντας μόνο ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν «διμερή θέματα».

Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές, σε χτεσινή επίθεση «Κούρδων ανταρτών» εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας στην επαρχία Τουντζελί, πέντε Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ακολούθησαν βομβαρδισμοί τουρκικών μαχητικών εναντίον θέσεων του ΡΚΚ.

Σε δηλώσεις του ο στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων ανταρτών, Μουράτ Καραγιλάν, κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να «παρασύρει το ιρακινό Κουρδιστάν σε έναν πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ