Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ»
Κινδύνεψε με αποτυχία πριν ακόμη εκτοξευτεί

Δοκιμή στη Γη της ικανότητας του ρομποτικού οχήματος της αποστολής να υπερπηδά μεγάλους βράχους, αντί να τους παρακάμπτει, όπως έκαναν τα παλαιότερα (μικρότερα) οχήματα εξερεύνησης του Αρη
Δοκιμή στη Γη της ικανότητας του ρομποτικού οχήματος της αποστολής να υπερπηδά μεγάλους βράχους, αντί να τους παρακάμπτει, όπως έκαναν τα παλαιότερα (μικρότερα) οχήματα εξερεύνησης του Αρη
Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος (NASA) θα επιδιώξει να συνεχιστεί η αποστολή με την ονομασία «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη», παρότι αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ τον προϋπολογισμό της, ξεπερνώντας τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της NASA, κρίθηκε ότι ούτε τα 1,5 δισ. δολάρια που έχουν ήδη ξοδευτεί μπορούσαν να πάνε χαμένα, ούτε και να παραλειφθεί μία από τις βασικές αποστολές εξερεύνησης του Αρη. Ωστόσο, λόγω της υπέρβασης, η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί από το Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Η αποστολή, που κανονικά θα εκτοξευτεί τον Οκτώβρη του 2009 (ή το 2011 εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις σε κάποια εξαρτήματα), προβλέπει την προσεδάφιση στον κόκκινο πλανήτη ενός ρομποτικού οχήματος αρκετά μεγάλου, ώστε να μεταφέρει πάνω του ένα εργαστήριο ανάλυσης δειγμάτων του εδάφους και των επιφανειακών πετρωμάτων. Με την εμπειρία και των προηγούμενων επιτυχών αποστολών ρομποτικών οχημάτων, το «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη», όπως θα ονομάζεται η συσκευή, θα μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα και να μεταφέρει 10 φορές περισσότερο φορτίο από τα παλιότερα αρειανά ρόβερ. Αποστολή του θα είναι να ερευνήσει τη δυνατότητα ύπαρξης μικροβιακής ζωής στο παρόν ή στο παρελθόν του Αρη.

Το «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη» θα έχει διάρκεια ζωής ενός έτους και δυνατότητα να διανύει 200 μέτρα τη μέρα. Πέρα από μια στερεοσκοπική έγχρωμη κάμερα τοποθετημένη σε κατάρτι στο μπροστινό μέρος του, θα διαθέτει και ένα χημικό λέιζερ, που θα χτυπά κοντινά πετρώματα, ώστε τα όργανα που μεταφέρει το ρομποτικό όχημα να εντοπίζουν σημεία με ενδιαφέρουσα σύσταση, τα οποία αξίζει να μελετηθούν παραπέρα. Επιπλέον, θα διαθέτει βραχίονα που θα συλλέγει δείγματα, θα τα σπάει μέχρι να γίνουν σκόνη και θα τα τοποθετεί σε ειδικές υποδοχές για ανάλυση με τη βοήθεια αέριου χρωματογράφου, φασματόμετρου μάζας και φασματόμετρου λέιζερ. Το ρόβερ θα διαθέτει ανιχνευτή ραδιενέργειας, για διερεύνηση των κινδύνων σε ενδεχόμενη επανδρωμένη αποστολή, πλήρη μετεωρολογικό σταθμό, ανιχνευτή νετρονίων για τη μέτρηση του υδρογόνου που υπάρχει μέχρι βάθους ενός μέτρου κάτω από την επιφάνεια και πολλά άλλα όργανα. Τα περισσότερα από αυτά τα επιστημονικά όργανα είναι αμερικανικής κατασκευής, αλλά υπάρχουν και ορισμένα ρωσικής και ισπανικής.

Σύγκριση μεγέθους των παλαιότερων ρομποτικών οχημάτων που έστειλε η NASA στον Αρη και του «Επιστημονικού Εργαστηρίου του Αρη» (το λευκό δεξιά)
Σύγκριση μεγέθους των παλαιότερων ρομποτικών οχημάτων που έστειλε η NASA στον Αρη και του «Επιστημονικού Εργαστηρίου του Αρη» (το λευκό δεξιά)
Για τη μετάδοση στη Γη των πληροφοριών που θα συλλέγει, το «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη» θα χρησιμοποιεί ως αναμεταδότες τις διαστημοσυσκευές που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: nasa.gov, science.com


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ