Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η... χαρά του δεύτερου

Η αποκάλυψη μιας καινούριας αναβολικής ουσίας, της CERA, στα δείγμα του Αυστριακού ποδηλάτη Μπερνάρ Κολ έδωσε την ευκαιρία για πανηγυρισμούς στο διεθνή οργανισμό αντιντόπινγκ WADA. Αιτία τα επιτυχή αποτελέσματα της εφαρμογής των νέων μέτρων, σύμφωνα με τα οποία οι έλεγχοι των δειγμάτων ενός αγώνα μπορεί να επαναληφθούν και σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εντοπίζονται και οι «τελευταίας τεχνολογίας» απαγορευμένες ουσίες. Με αυτόν τον τρόπο πριν από τον Κολ είχε βρεθεί θετικός στη συγκεκριμένη ουσία και ο συμπατριώτης του Στέφαν Σουμάχερ και η αποκάλυψη έγινε με τον ίδιο τρόπο και στο ίδιο γαλλικό εργαστήριο. Η νέα ουσία εντάχθηκε μόλις πρόσφατα στους φασματογράφους των εργαστηρίων αντιντόπινγκ κοντρόλ, είναι παρόμοια με την ερυθροποιητίνη και ενισχύει τις επιδόσεις μεταφέροντας περισσότερο οξυγόνο μέσω του αίματος στους μύες.

Στο χώρο της ποδηλασίας δυο χρόνια τώρα ο παγκόσμιος οργανισμός αντιντόπινγκ (WADA) και η διεθνής ομοσπονδία ποδηλασίας (UCI) να προσπαθούν να εξυγιάνουν το άθλημα, που δέχτηκε αρκετά χτυπήματα (π.χ. περίπτωση περσινού Γύρου Γαλλίας) επιβάλλοντας τιμωρίες (σε ομάδες και αθλητές). Παρ' όλα αυτά σήμερα αποδεικνύεται ότι και πάλι το αντιντόπινγκ βρέθηκε ένα βήμα πίσω. Μάλιστα το κύκλωμα παραγωγής αναβολικών έδειξε (για άλλη μια φορά) ότι είναι και πλήρως ενημερωμένο και οργανωμένο, αφού η δημιουργία της CERA έγινε για να αντικατασταθεί η γνωστή (και ανιχνεύσιμη εύκολα πλέον) ερυθροποιητίνη.

Το γνωστό παιχνίδι γάτας - ποντικού, με το οποίο και στις δυο πλευρές (νόμιμους και παράνομους) διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά για να επιτευχθούν οι στόχοι που βάζει κάθε πλευρά. Μέχρι τώρα όμως έχει αποδειχθεί ότι η... φάκα λειτουργεί, όμως το... τυρί πάντα λείπει. Για παράδειγμα μπορεί η CERA να ανιχνεύτηκε, ωστόσο η... δουλειά για κάποιους έγινε (κέρδη από την 3η θέση του Κολ στο γύρο Γαλλίας) και σίγουρα δεν πρόκειται τώρα να δώσουν πίσω τα... κερδισμένα. Οπως κερδισμένοι υπάρχουν και στην άλλη πλευρά (π.χ. εταιρείες κατασκευής των νέων φασμογράφων κλπ).

Αλλο ένα περιστατικό που δικαιώνει τον πρώην «θανάσιμο» εχθρό της WADA νυν φίλο και συνεργάτη του Παγκόσμιου Οργανισμού, Βίκτορ Κόντε, ιδιοκτήτη της περίφημης φαρμακοβιομηχανίας BALCO (υπεύθυνης για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ παγκοσμίως) που είχε δηλώσει: «Πάντα το αντιντόπινγκ θα έρχεται δεύτερο...». Εχουν γνώση οι ειδικοί βλέπετε... Ισως μάλιστα γι' αυτές τις γνώσεις ο Κόντε την πλήρωσε λιγότερο απ' όλους, όσον αφορά το σκάνδαλο.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ