Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή

Ποιες είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τη ΝΔ η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Στην πρόταση, που υπογράφουν ο Κ. Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ, αναφέρεται ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου «έχει σημαντικές πτυχές οι οποίες άπτονται του δημόσιου συμφέροντος».

Στο κείμενο περιέχεται ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν τα συμφέροντα του δημοσίου με τις αποφάσεις της, σχετικά «τόσο με την ανάκληση επίμαχων διοικητικών πράξεων όσο και με την αναστολή εκτέλεσης οιωνδήποτε συναφών διοικητικών πράξεων». Ομως, ζητείται η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αφού, όπως τονίζεται, «λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε (σ.σ. κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ) που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίστηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή». Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι χωρίς να παρακωλύεται καθ' οιονδήποτε τρόπο η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξή της, πρέπει η Βουλή με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής να διερευνήσει «το σύνολο της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου».

Δηλώσεις Ρουσόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Πάγια αρχή της ΝΔ είναι ότι για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σε περίπτωση που μια υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα. Μετά όμως τις χθεσινές εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης (σ.σ.: τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση Βατοπεδίου), ο πρωθυπουργός αποφάσισε η ΝΔ να καταθέσει σήμερα αίτημα εξεταστικής επιτροπής για το θέμα που έχει ανακύψει με τη Μονή Βατοπεδίου». Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα προανακριτικής επιτροπής, απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά».

Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Για να παρθεί απόφαση γίνεται φανερή ψηφοφορία και απαιτείται σχετική πλειοψηφία, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών. Η Εξεταστική Επιτροπή διερευνά κάθε πτυχή της υπόθεσης και μπορεί να καταλήξει στην απόδοση πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών σε υπουργούς.

Εάν αυτές διαπιστωθούν (ποινικές ευθύνες υπουργών) τις διερευνά στη συνέχεια Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και στην περίπτωση που κατά την πλειοψηφία αποδειχθούν τότε ο υπουργός παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο.

Για τη σύστασή της απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και η απόφαση σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία, στην οποία δεν παίρνουν μέρος οι υπό κατηγορία υπουργοί. Εάν η πρόταση απορριφθεί δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση για σύσταση Προανακριτικής για το ίδιο θέμα παρά μόνο εάν προκύψουν νέα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, ποινικά αδικήματα που έγιναν κατά τη θητεία της προηγούμενης Βουλής παραγράφονται τον Ιούνη του 2009 αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα η όλη διαδικασία πρέπει να κινηθεί στις δύο πρώτες Συνόδους της τρέχουσας περιόδου της Βουλής. Οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη παραγραφεί.

Παρεμβαίνοντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η Λιάνα Κανέλλη ζήτησε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πολιτικός προϊστάμενος του Αγίου Ορους, ο οποίος είναι διορισμένος από την κυβέρνηση και παρά τα όσα γίνονται με τη Μονή Βατοπεδίου παραμένει «άφαντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ