Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Κατοχή με δοσιλογική συναίνεση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι πέτυχε, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που επιδίωκε ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας «ασφαλείας» με την ιρακινή δοσιλογική κυβέρνηση. Σύμφωνα με διαρροές από Ιρακινούς αξιωματούχους, η συμφωνία προβλέπει παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2011 και τερματισμό της καθημερινής τους παρουσίας στις ιρακινές πόλεις από τον Ιούνη του 2009. Σε περίπτωση που η ιρακινή κυβέρνηση το ζητήσει, η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων και πέραν του 2011, μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ό,τι φέρεται να προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας ως προς το ζήτημα - «αγκάθι» που είχε, μέχρι στιγμής, καθυστερήσει την επίτευξη της: το ζήτημα της ασυλίας ή όχι των Αμερικανών στρατιωτών. Σύμφωνα, πάντα, με τις ιρακινές διαρροές, ο «συμβιβασμός» στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και οι μισθοφόροι που εργάζονται για λογαριασμό του Πενταγώνου θα παραπέμπονται στην ιρακινή Δικαιοσύνη μόνο στην περίπτωση που «κατηγορούνται για εγκλήματα ειδεχθή και προμελετημένα, που διαπράττονται εκτός υπηρεσίας». Αυτό σημαίνει ότι για όποια σφαγή διαπράττουν τα κατοχικά στρατεύματα ή οι μισθοφόροι, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, θα παραπέμπονται στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

Η ιρακινή πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να ανακρίνει τους κατηγορούμενους, ενώ θεωρητικώς θα «συνδιοικεί» με την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία τις κατοχικές επιχειρήσεις. Είναι πασιφανές ότι με τον ελιγμό αυτό, η Ουάσιγκτον πέτυχε, επί της ουσίας, τη χορήγηση ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά και στους μισθοφόρους, αφού, ήδη, σπανίως εξέρχονται από τις στρατιωτικές βάσεις και όποτε το πράττουν γίνεται για να φέρουν σε πέρας κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση. Στο πλαίσιο, άλλωστε, αυτών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων έχουν διαπραχθεί όσες σφαγές έχουν διαπραχθεί μέχρι σήμερα, είτε στη Βαγδάτη, είτε στη Μαχμουντίγια, είτε αλλού.

Το σχέδιο συμφωνίας εξετάζεται από την ιρακινή ηγεσία και εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί προς έγκριση στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο. Κατά τις ίδιες διαρροές, αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή μέχρι τα τέλη του χρόνου, τότε η Βαγδάτη θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να παρατείνει τη σχετική εντολή παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ