Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Στο Σουέζ οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Στο κανάλι του Σουέζ έπλεαν χτες τα σκάφη της λεγόμενης ΝΑΤΟικής «αντιπειρατικής» αρμάδας - ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» - με κατεύθυνση τα ανοιχτά των σομαλικών ακτών στον Κόλπο του Αντεν. Η πειρατεία είναι το νέο πρόσχημα των ιμπεριαλιστών για να πατήσουν πιο μόνιμα πόδι στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, στη «Μόνιμη Ναυτική Διασυμμαχική Δύναμη» («Alliance's Standing Naval Maritijme Group») συμμετέχουν αντιτορπιλικά από Ιταλία και ΗΠΑ, φρεγάτες και πλοία ανεφοδιασμού από Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Ομως δεν είναι μόνον το ΝΑΤΟ που επιζητεί ρόλο «χωροφύλακα» σ' αυτή τη στρατηγική (για τη διεθνή ναυτιλία) περιοχή στο Κέρας της ανατολικής Αφρικής. Είναι και η ΕΕ που αποφάσισε την αποστολή παρόμοιας «αντιπειρατικής» ναυτικής δύναμης με επικεφαλής το Βρετανό αντιναύαρχο Φίλιπ Τζόουνς και έδρα τη Βρετανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ) η ΕΕ θα κάνει προηγουμένως τις απαραίτητες προετοιμασίες «ώστε να βοηθήσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (την προστασία των σκαφών του οποίου που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια υποτίθεται πως έχει αναλάβει...). Η «αντιπειρατική» δύναμη της ΕΕ αναμένεται να αναπτυχθεί στις σομαλικές ακτές στις αρχές Δεκέμβρη. Σ' αυτήν έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 10 από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρά την τοποθέτηση Βρετανού επικεφαλής της αποστολής, το Λονδίνο διαμαρτυρόταν για τη συγκρότησή της ευρωενωσιακής «αντιπειρατικής» αποστολής κατηγορώντας το Παρίσι ότι μπροστά στο ζήλο του για ισχυρή ευρωενωσιακή στρατιωτική παρουσία υποσκάπτει το ρόλο του ΝΑΤΟ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ