Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Στις 21 Οκτώβρη βγαίνουμε στους δρόμους!

Το ένα μετά το άλλο, 15μελή μαθητικά συμβούλια ή ακόμα και ολόκληρα σχολεία, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, σε όλη τη χώρα, συζητούν και αποφασίζουν: Στις 21 του Οκτώβρη βγαίνουμε στους δρόμους!

Τα αιτήματά τους, αποστομωτικά για όσους σπεύδουν από πολύ νωρίς να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν ή να χειραγωγήσουν τον αγώνα τους: Δημόσια σχολικά κτίρια, σύγχρονα κατάλληλα και ασφαλή. Βιβλία που θα μορφώνουν, θα λένε την αλήθεια και θα είναι όλα για όλους δωρεάν. Να μην πληρώνουν για εξοπλισμό και αναλώσιμα που είναι απαραίτητα για να μάθουν. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Να μην πληρώνουν τις ξένες γλώσσες. Να τις μαθαίνουν στο σχολείο. Η αισθητική και η φυσική αγωγή να είναι αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης. Οι εκδρομές να είναι δωρεάν... Ποιος μπορεί να αρνηθεί αυτό το δίκιο του κάθε μαθητή; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα αυτά που απαιτούν οι μαθητές μπορούν να υλοποιηθούν με κάποιον «άλλο» τρόπο, αν όχι με μαζικούς συντονισμένους αγώνες μαζί με όλο το λαό;

Οι μαθητές, μέσα από τις δικές τους αγωνιστικές συλλογικές διεργασίες, αποφασίζουν και το «τι» θα διεκδικήσουν και το «πώς».

Ετσι, ήδη 30 σχολεία στην Αθήνα κι άλλα 6 σχολεία στον Πειραιά έχουν πάρει απόφαση για μαζικές κινητοποιήσεις στις 21 του Οκτώβρη. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει 12 σχολεία κι άλλα 6 σχολεία αποφάσισαν για την κινητοποίηση σε πόλεις της Μακεδονίας. Επίσης, 3 σχολεία αποφάσισαν στην Πάτρα, 3 στο Ηράκλειο Κρήτης και 2 στη Λακωνία.

Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί μαθητικά Συντονιστικά σε Αθήνα, Πειραιά, Μενίδι, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη, Φλώρινα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Πτολεμαΐδα, Πάτρα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Πρέβεζα. Ενώ αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο σχεδιάζεται η συγκρότηση Συντονιστικών σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Ηράκλειο Κρήτης, Πύργο, Αρτα, Κέρκυρα και Χίο.

Με πρωτοβουλία των Συντονιστικών και των σχολείων προγραμματίζονται ακόμα μια σειρά από τοπικές κινητοποιήσεις και δραστηριότητες των μαθητών. Τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής σχεδιάζουν για αύριο κινητοποίηση στην περιοχή τους, με πορεία και αποκλεισμό της λεωφόρου Μεσογείων. Στον Πειραιά προγραμματίζεται συναυλία για το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Κοραή. Στη Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό καλεί σήμερα σε πολύμορφες τοπικές κινητοποιήσεις (γύρω στα 65 σχολεία ήταν χτες βράδυ κλειστά στην πόλη). Στη Φλώρινα προγραμματίζεται συναυλία αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο. Στην Κατερίνη συγκέντρωση και συναυλία, στις 9.30 π.μ. στην είσοδο του Πάρκου.

Στη Λάρισα, σε κατάληψη, με αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συντονιστικού, βρίσκονται πέντε γυμνάσια και λύκεια. Στο χώρο των καταλήψεων, που περιφρουρούνται από τους μαθητές, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και οργανώνονται συζητήσεις ανάμεσα στους μαθητές και τους γονείς. Επιπλέον, γίνονται μαθητικές εξορμήσεις στην πόλη για το μοίρασμα φυλλαδίων με τις μαθητικές διεκδικήσεις, ενώ προγραμματίζεται συναυλία στις 27 του Οκτώβρη στην πλατεία Ταχυδρομείου. Αρκετά σχολεία έχουν καταλήψεις σε Βόλο και Καρδίτσα. Επίσης, περίπου 40 σχολεία είναι κατειλημμένα από τους μαθητές σε όλη την Πελοπόννησο, όπου επίσης γίνονται μαζικές εξορμήσεις και συνελεύσεις για να παρθούν αποφάσεις για τις 21 του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ