Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
«Αναρμόδιο» για παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων!!!

Συνυπεύθυνοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα δημόσιας γης

Αποκαλυπτική του τρόπου που αντιλαμβάνεται την «προστασία» της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι και η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, στη Βουλή, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι το ΥΠΠΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων σε ιδιώτες, ακόμη κι αν σε αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι!

Καλυπτόμενος πίσω από τη νομοθεσία και με αφορμή τα 8.600 στρέμματα δημόσιας γης που η κυβέρνηση παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι αποτελούν «τμήμα της ευρύτερης περιοχής που μνημονεύεται στην Υπουργική Απόφαση του 1965», με την οποία κηρύχτηκαν πλήθος μνημείων και περιοχών της χερσονήσου του Αθω, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου του ΥΠΠΟ «πριν από οποιαδήποτε μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας στην οποία βρίσκονται ακίνητα χαρακτηρισμένα μνημεία (...) ακόμα και αν η μεταβιβαζόμενη περιοχή αποτελεί η ίδια κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο»!

Εχει σημασία να υπογραμμιστεί ότι η ομιλία έγινε με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως είναι συνυπεύθυνο με την κυβέρνηση στην παραχώρηση δημόσιας γης. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ισχύων αρχαιολογικός νόμος, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησής του το 2002, ενώ κατοχυρώνει ότι τα αρχαία μνημεία ανήκουν στο Δημόσιο και είναι «εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας», ωστόσο στις μεταβατικές διατάξεις του ίδιου νόμου ξεκαθαρίζει πως διατηρούνται «τα δικαιώματα κυριότητας» που έχει η εκκλησία και το Αγιο Ορος σε μνημεία ακόμη και πριν του 1453.

Θυμίζουμε ότι από το 2007 η αρμόδια για την περιοχή 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε υπηρεσιακό της έγγραφο υπενθυμίζει το αρχαιολογικό καθεστώς των παραχωρούμενων εκτάσεων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας του χώρου από το Δημόσιο στην εν λόγω περιοχή χωρίς γνωμάτευση της Υπηρεσίας μας». Επιπλέον, τον περασμένο Γενάρη, σε έγγραφό της σημειώνει ότι το συμβόλαιο με το οποίο παραχωρείται στη μονή η δημόσια έκταση «προφανώς εκ παραδρομής ή από άγνοια» λέει ότι «η εν λόγω δημόσια έκταση δε βρίσκεται σε Αρχαιολογικό Χώρο», γι' αυτό και ζητά την ακύρωση της πράξης.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι νομικό, αλλά βαθιά πολιτικό και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνες για τις αγοραπωλησίες δημόσιας γης, που θα έπρεπε να ανήκει στο λαό και μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ