Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εκβιάζει για το πέρασμα της διευθέτησης στα νοσοκομεία

Προκλητική παρέμβαση ύστερα από «πρωτοβουλίες» κύρια συνδικαλιστών του ΣΥΝ που εξωραΐζουν τις ευρωενωσιακές οδηγίες

Προθεσμία δύο μηνών για την προώθηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τις ισχύουσες αντεργατικές οδηγίες δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Τα παραπάνω προκύπτουν απ' την προειδοποιητική επιστολή που έστειλε στην Ελλάδα ο Vladimr pidla, επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις. Ο Επίτροπος εγκαλεί την Ελλάδα για «παράλειψη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για το μέγιστο χρόνο εργασίας όσον αφορά τους γιατρούς στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας» και επικαλείται γι' αυτό τις «πολυάριθμες καταγγελίες σχετικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέστειλε τη νομοθεσία της περί χρόνου εργασίας για τον τομέα της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία μπορεί να απαιτείται νόμιμα από τους γιατρούς να εργάζονται πάρα πολλές ώρες».

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν -κυρίως στην επαρχία - από στελέχη του ΣΥΝ που πρωτοστατούν στο χώρο των γιατρών στην εφαρμογή των ευρωενωσιακών οδηγιών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και σε πλήρη απορύθμιση της κοινωνικής, προσωπικής, οικογενειακής ζωής των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυρίζεται ψευδώς ότι «η οδηγία για το χρόνο εργασίας της ΕΕ (2003/88/ΕΚ) περιορίζει το χρόνο εργασίας στις 48 ώρες τη βδομάδα κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που οφείλονται σε υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας», όπως αναφέρει ο επίτροπος της ΕΕ. Κι αυτό επειδή κρύβει ότι το 48ωρο αφορά σε μέσο εβδομαδιαίο χρόνο που μπορεί και θα γίνεται λάστιχο σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα μπροστά στη ραγδαία παράδοση της Υγείας στους ιδιώτες.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που σε όλα τα επίπεδα του υγειονομικού κινήματος τάχτηκαν με σαφήνεια κατά των κοινοτικών οδηγιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων που τις ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο, διεκδικώντας την εφαρμογή 30ώρου με 5ήμερο και 6ωρο (και μία εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς), σαν τη μοναδική συμφέρουσα για τους εργαζόμενους απάντηση στο σημερινό χάλι των εφημεριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ