Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καλυμμένη πολιτική παρέμβαση ενάντια στο μαθητικό αγώνα

Την εισαγγελική παρέμβαση και τα κρούσματα τρομοκράτησης των αγώνων των μαθητών καταγγέλλουν η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΘ του ΚΚΕ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η αγωνιστική στάση των μαθητών είναι που ενόχλησε τον εισαγγελέα, σημειώνει η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΘ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την προκλητική παρέμβαση του προϊσταμένου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δ. Παπαγεωργίου, που έστειλε έγγραφο προς τους διευθυντές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης με στόχο το σταμάτημα των μαθητικών καταλήψεων στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι, υπό την απειλή της ποινικής δίωξης, καλεί μαθητές, διευθυντές, καθηγητές, γονείς «να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις».

Η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΘ του ΚΚΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο αγώνας των μαθητών έχει ως αιτία του τα υπαρκτά προβλήματα που βιώνουν εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Οπως σημειώνει, «οι προκλητικές παρεμβάσεις των εισαγγελέων είναι η μόνιμη επωδός των αγώνων του λαού και της νεολαίας, που μπορεί και πρέπει να βρει την απάντησή της στον ενωμένο, μαζικό, ταξικό αγώνα των εργαζομένων, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών».

Στην ανακοίνωση ακόμα τονίζεται: «Γιατί δεν έχει παρέμβει εισαγγελέας για την τεράστια διαρροή του μαθητικού πληθυσμού (15%) πρόωρα από τις τάξεις του Δημοτικού και Γυμνασίου; Γιατί δεν έχει παρέμβει για τις ελλείψεις καθηγητών, που συνιστούν παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Γιατί δεν έχει παρέμβει για την επικινδυνότητα κτιρίων ενοικιαζόμενων που δεν έχουν καμία στατική επάρκεια σε περίπτωση σεισμού (πάμπολλα κτίρια που τα ονομάζουν σχολεία), ενώ άλλα είναι επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών, π.χ., 39ο Γυμνάσιο Κυψέλης; Γιατί δεν παρεμβαίνει όταν είναι γνωστό το στοίβαγμα των μαθητών σε ακατάλληλα κτίρια - από την άποψη υγιεινής και ασφάλειας - και αίθουσες που οδήγησε σε κρούσματα μηνιγγίτιδας δύο φορές πριν χρόνια και σήμερα φυματίωσης; Γιατί δεν παρεμβαίνει όταν δήθεν "αγανακτισμένος" πρόεδρος συλλόγου γονέων μπουκάρει με βρισιές και σφαλιάρες ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές (π.χ., 1ο Γυμνάσιο Συκεών Θεσσαλονίκης);».

Ποινικοποιεί την αγωνιστική έκφραση

Ως απαράδεκτη κι εκφοβιστική ενέργεια, που μας γυρίζει πολύ πίσω, κρίνει την παρέμβαση του προϊσταμένου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Οι μαθητικοί αγώνες που στρέφονται ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική δεν είναι παράνομοι, σημειώνει η Γραμματεία, και τονίζει ότι η επίκληση αραχνιασμένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα συνιστά καλυμμένη πολιτική παρέμβαση.

Στην ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται: «Μια σειρά από εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο επιβεβαιώνουν ότι δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες κατακτημένα με μακροχρόνιους - κι όχι σπάνια αιματηρούς - αγώνες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυρίαρχης πολιτικής και βάλλονται με κάθε τρόπο». Ως τέτοιο παράδειγμα στην ανακοίνωση αναφέρεται η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ. που αθώωσε τους 4 και επέβαλε ελάχιστες ποινές στους άλλους 3 αστυνομικούς, τους οποίους είδε το πανελλήνιο να κακοποιούν τον Κύπριο φοιτητή στη γνωστή υπόθεση της «ζαρντινιέρας». Οπως σημειώνεται, «η απλή αντιπαραβολή των δυο ενεργειών επιβεβαιώνει την τάση να νομιμοποιείται ο αυταρχισμός και η βία των οργάνων καταστολής και την ίδια στιγμή να ποινικοποιείται το αγωνιστικό δικαίωμα έκφρασης του λαού και της νεολαίας». Θυμίζει επίσης την παρέμβαση του προηγούμενου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Β. Φλωρίδη, που είχε γνωμοδοτήσει με έγγραφο για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, με παρόμοιο με το παρόν έγγραφο πρόσχημα.

Καταλήγοντας, η «Συσπείρωση» επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν πως η επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων και «προληπτικής» καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων χρειάζεται να απαντηθεί με ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίησή τους, ακόμα καλύτερη οργάνωση της περιφρούρησής τους.

  • Με ψήφισμά τους οι Α΄, Γ΄ και Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταδίκασαν τον αυταρχισμό, τις διοικητικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις, με το ξεκίνημα των μαθητικών αγώνων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ