Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Δασικές εκτάσεις διεκδικεί η Μονή Αγίου Διονυσίου

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους κ. υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τη διεκδίκηση δημόσιων εκτάσεων στο Λιτόχωρο Πιερίας από τη Μονή Αγίου Διονυσίου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων με ανύπαρκτους ή και νοθευμένους τίτλους από μονές του Αγίου Ορους έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, μετά από το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου.

Συγκεκριμένα, η Μονή Αγίου Διονυσίου, πρώην Αγίας Τριάδος Ολύμπου, διεκδικεί δημόσιες εκτάσεις 24.500 στρεμμάτων (δασικές εκτάσεις, παραλίας κλπ.) στην περιοχή Λιτοχώρου του Νομού Πιερίας. Η Μονή επικαλείται τίτλους των ετών 1874, 1875, 1910, που, όπως αποκαλύφθηκε, είναι ανύπαρκτοι και για την πλαστογράφηση του 1910 καταδικάστηκε ο αρμόδιος υπάλληλος του ιστορικού αρχείου. Ωστόσο, επί χούντας, το 1968, έγινε αναγνώριση των ανύπαρκτων και πλαστογραφημένων τίτλων, με αποτέλεσμα σήμερα η Μονή Αγίου Διονυσίου να διεκδικεί τις δημόσιες εκτάσεις.

Οι ευθύνες για αυτές τις διεκδικήσεις βαρύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), γιατί με τις πολιτικές τους δίνουν το δικαίωμα σε Μονές, επιχειρηματικούς ομίλους κ.ο.κ. να ιδιοποιούνται δημόσιες εκτάσεις, εκτάσεις που ανήκουν στο λαό. Ευθύνες έχει όμως και η Αυτοδιοίκηση (Νομαρχιακή και Τοπική), γιατί δεν ξεσήκωσε το λαό, αλλά μοναδική της αντίδραση ήταν τα δικαστήρια.

Η έλλειψη δασολογίου, δασικών χαρτών και κτηματολογίου δεν αποτελεί παράλειψη, αλλά συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων, προκειμένου να παραχωρούν τις δημόσιες εκτάσεις σε Μονές και ιδιώτες επιχειρηματίες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί εάν θα επέμβει άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου να παραιτηθεί η Μονή Αγίου Διονυσίου από τις διεκδικήσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ