Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ταμείο

Στέκονται μπροστά σ' ένα «ταμείο», αλλά κανείς δεν περιμένει να εισπράξει. Ολοι είναι εκεί για να πληρώσουν. Οσοι εισέπραξαν, έφυγαν. Είχαν από νωρίς τις πληροφορίες τους. Εκαναν τις κατάλληλες κινήσεις και, σίγουρα, είναι έτοιμοι να «στεγάσουν» τις καταθέσεις τους σε άλλες γειτονιές. Δολοφόνησαν όσους ήταν να δολοφονήσουν, σακάτεψαν όσους ήταν να σακατέψουν και τώρα προχωρούν σε νέα σχέδια, σε νέες επενδύσεις.

Οι «εισπράκτορες» δεν προβληματίζονται για τον τρόπο που σκοτώνουν ή σακατεύουν. Τα θύματα δεν έχουν καμία αξία στην αγορά. Αλλες φορές τα δολοφονούν εν ψυχρώ, κι άλλες τα «αφήνουν» να ψυχορραγούν μια ζωή. Ποιο είναι αυτό το «ταμείο»; Είναι ένας «ανύπαρκτος» τόπος που συναντιούνται ορισμένα απ' τα πιο βασανισμένα θύματα του συστήματος που ζούμε. Είναι οι τόποι όπου οι «εισπράκτορες» εγκλημάτησαν και, παράλληλα, χάραξαν την εικόνα του εγκλήματος, στο μυαλό των ζωντανών θυμάτων.

Το σύστημα που ζούμε - είτε όταν φτιάχνει πολέμους για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, είτε όταν «απλά» λειτουργεί, είτε όταν βρίσκεται σε οικονομική κρίση - διαλύει ζωές. Οχι, δε θα αναφερθούμε στους χιλιάδες επί χιλιάδων νεκρούς που δολοφονήθηκαν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους ή σε εργατικά «ατυχήματα», μα σε εκείνους που θα στέκονται μια ολόκληρη ζωή μπροστά στο «ταμείο» και θα πληρώνουν, θα πληρώνουν, θα πληρώνουν...

Σ' αυτό το «ταμείο» περιμένει η μάνα από το Ιράκ που, πριν λίγους μήνες, έκλαιγε μπροστά στις κάμερες ουρλιάζοντας: «Δεν αντέχω το παιδί που γέννησα. Δε θέλω, δε θέλω άλλο τέτοιο παιδί». Σπάραζε γιατί φοβάται για το παιδί που θα γεννήσει, σπάραζε για το παιδί που γέννησε. Κανείς δεν την υπολόγισε, κανείς δε νοιάστηκε για το μικρό της. Το «λάθος» της; «Ετυχε» να ζει στο Ιράκ την περίοδο του πολέμου!

Σ' αυτό το «ταμείο» βρίσκονται τα παιδιά που είδαν κομματιασμένους τους πατεράδες τους στα χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» σε ολόκληρο τον κόσμο. Το «λάθος» τους; Εχουν γονείς εργάτες! Σ' αυτό το ταμείο στέκονται και οι οικογένειες και τα παιδιά των 51 Αμερικανών που αυτοκτόνησαν - τον τελευταίο χρόνο - και η πράξη τους αυτή συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση. Το «λάθος» τους; Η οικογένειά τους δεν είχε χρήματα να πληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις ή κάποιο δάνειο!

Οι άνθρωποι αυτοί μεγαλώνουν με το «ταμείο» δίπλα τους. Εκεί καταθέτουν - καθημερινά - την ψυχή τους, τον πόνο τους, την αγρύπνια τους, την απελπισία τους. Προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τον εφιάλτη που κουβαλάνε, παλεύουν να ξεπεράσουν εγκλήματα που δε θα δικαστούν ποτέ και από κανέναν. Την ίδια ώρα οι «εισπράκτορες» συνεχίζουν να δολοφονούν και να σακατεύουν παιδιά σ' ολόκληρο τον κόσμο, συνεχίζουν να αφήνουν ορφανά τα παιδιά των εργατών σε κάθε άκρη της Γης, δε σταματούν να εκβιάζουν με «επίσημα» τοκογλυφικά δάνεια και να οδηγούν εργαζόμενους σε αδιέξοδο. Κρατάν το «ταμείο» με τα χρήματα και μας αφήνουν το «ταμείο» με τα βάσανα...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ