Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ
Μια μάχη που κερδήθηκε σε στεριά και θάλασσα

Μηνύματα αισιοδοξίας από την απεργιακή κινητοποίηση και την αυξανόμενη συμμετοχή του εργατόκοσμου στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Μια ακόμα σημαντική μάχη κερδήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις την περασμένη Τρίτη. Η μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διοργάνωσε σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα εκατομμύρια των εργατών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που πήραν μέρος στην απεργία είναι το πρώτο σημαντικό και αισιόδοξο στοιχείο. Εξίσου, όμως, σημαντική κατάκτηση, που ανοίγει νέους δρόμους για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. Η σταθερά αυξητική τάση που παρουσιάζει η συμμετοχή του εργατόκοσμου στις εκδηλώσεις του ταξικού κινήματος, ιδιαίτερα σε φάσεις όξυνσης της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, όπως είναι και η συγκεκριμένη περίοδος, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Σημαντική παρακαταθήκη και αυτής της απεργίας ήταν η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Πολλοί από αυτούς, για πρώτη φορά, έκαναν το θαρραλέο βήμα και διαδήλωσαν με τις ταξικές δυνάμεις, ψηλώνοντας τον πήχη των διεκδικήσεων, της απαιτητικότητας και της διάθεσης να προσφέρουν στο δυνάμωμα του ΠΑΜΕ. Η ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος επιβεβαιώνει τα γερά θεμέλια που έχει ρίξει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε κλάδους και τόπους δουλειάς. Δείχνει την αναγνώριση της προσφοράς και της συνέπειάς του από πλατιές εργατικές δυνάμεις.

Αυτή η δουλειά και το αποτέλεσμά της ούτε τυχαία είναι, ούτε εύκολη. Ξεκινάει βαθιά μέσα στο χρόνο. Στηρίζεται στη στρατηγική αντίληψη του ΠΑΜΕ για το εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Οικοδομείται πάνω στην ενιαία και συλλογική δράση χιλιάδων εργαζομένων, συνδικαλιστών, μέσα στους τόπους δουλειάς, είτε πλειοψηφούν, είτε μειοψηφούν στα σωματεία. Είναι το αποτέλεσμα μιας σταθερής και επίμονης δουλειάς με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που βρίσκει συνέχεια σε κάθε νέα, μικρή ή μεγάλη κινητοποίηση, με μόνιμη επιδίωξη τη συσπείρωση ολοένα και περισσότερων δυνάμεων για την οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης. Για την όξυνση της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντά του.

Η προχτεσινή επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Καθώς η κρίση πλησιάζει απειλητικά, χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο και να αφήσουν σε χλωρό κλαρί τη μεγαλοεργοδοσία και τους εκφραστές της. Το φώναξαν οι εργάτες της στεριάς, που από τα χαράματα περιφρούρησαν τα εργοστάσια και εκατοντάδες άλλους τόπους δουλειάς σε όλη τη χώρα. Το δήλωσαν, όμως, και οι εργάτες της θάλασσας, που, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, ξεπέρασαν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του κλάδου, δείχνοντας το δρόμο και την προοπτική, για να γίνει το κίνημα νικηφόρο, να καταγράψει κατακτήσεις. Να ανοίξει πλατύτερους δρόμους στην υπόθεση της υπεράσπισης του δίκιου της εργατικής τάξης, της διεύρυνσης των δικαιωμάτων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ