Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες απεργοί πορεύτηκαν με το ΠΑΜΕ

Την ώρα που η πορεία διαλυόταν στα Προπύλαια, η ουρά της μόλις ξεκινούσε από την Ομόνοια, με κατεύθυνση το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της προχτεσινής πορείας του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, ένας μόνο τρόπος υπήρχε: Να την περπατήσει ανάποδα. Να ξεκινήσει λίγο πιο πάνω από τα Προπύλαια, όπου είχε φτάσει η κεφαλή της πορείας λίγο πριν διαλυθεί, έχοντας περάσει από το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου. Εκείνη ακριβώς την ώρα, η ουρά της πορείας βρισκόταν ακόμα στο σημείο εκκίνησης, την πλατεία Ομόνοιας. Τέτοιος ήταν ο όγκος των απεργών, σε ιδιαίτερα πυκνή διάταξη, που την Τρίτη διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Από τα χαράματα είχε προηγηθεί μια παλικαρίσια μάχη, που από μόνη της έδειχνε τι θα ακολουθούσε. Με δεκάδες απεργιακές φρουρές σε ξενοδοχεία, καταστήματα του εμπορίου, υπηρεσίες, εργοστάσια και εργοτάξια, σε τόπους δουλειάς όλων των κλάδων, από εργάτες και νεολαίους που απελευθέρωσαν δυνάμεις από την εργοδοτική πίεση και την τρομοκρατία, βοήθησαν καθοριστικά στην επιτυχία της απεργίας στον ιδιωτικό τομέα.

Εργάτες, φοιτητές και μαθητές

Από τα πρώτα μαζικά μπλοκ, αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων, που μέχρι τις 31 Οκτώβρη δίνει τη μάχη των εκλογών. Περιμετρικά και πάνω στην πλατεία χιλιάδες απεργοί. Ηλεκτροτεχνίτες, Κλωστοϋφαντουργοί, εργαζόμενοι στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα και Ποτά, στον Τύπο και στο Χαρτί, στα Λογιστήρια, στην ιδιωτική Υγεία, στους ΟΤΑ, στα Θέατρα και στη Λυρική Σκηνή, δάσκαλοι, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, στο Χρηματοπιστωτικό.

Το μπλοκ με τους μαθητές έδωσε το δικό του τόνο στην πορεία
Το μπλοκ με τους μαθητές έδωσε το δικό του τόνο στην πορεία
Εκεί, στα πλαϊνά της πλατείας και οι φοιτητές. Αλλά και οι μαθητές με το Συντονιστικό των σχολείων τους και τη δική τους συγκέντρωση λίγα μέτρα πιο πάνω από την Ομόνοια, στα Χαυτεία. Με τις φωνές και τα συνθήματά τους να ακούγονται μέχρι την κεντρική εξέδρα.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και επικεφαλής της ΔΗΣΕΚ, η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ (εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία στον Κυριακάτικο «Ρ»). Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την ΟΓΕ, τη ΔΗΣΕΚ, το ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Αντώνη Λεχωρίτη και από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα.

Με πρωτότυπα συνθήματα για την κρίση και τις ευθύνες της πλουτοκρατίας, με πανό και πικέτες που πάνω τους γράφτηκαν οι διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος, οι απεργοί πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα, όπου τους υποδεχόταν με συνθήματα μια δεύτερη μικροφωνική. Η φωνή της, όμως, χάθηκε στην κυριολεξία από τον παλμό και τα συνθήματα, όταν από τα μεγάφωνα της κεφαλής ανακοινώθηκε η έκταση της πορείας, λίγο πριν αυτή διαλυθεί στα Προπύλαια.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η συγκέντρωση ανεβαίνει τη Σταδίου
Η συγκέντρωση ανεβαίνει τη Σταδίου
Με χτεσινή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του, το ΠΑΜΕ χαιρετίζει «τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, μετανάστες, για τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία», τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων έδωσε, ακόμη, απάντηση στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας, στις λογικές τού "δε γίνεται τίποτα", που σκόπιμα καλλιεργούνται από τις δυνάμεις που υπηρετούν το εκμεταλλευτικό σύστημα». Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση. «Να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στους χώρους δουλειάς, δυναμώνοντας και μαζικοποιώντας τα ταξικά συνδικάτα, δημιουργώντας επιτροπές αγώνα, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους γιατί η αναμέτρηση θα είναι σκληρή», καταλήγει η ανακοίνωση.


Στο Σύνταγμα
Στο Σύνταγμα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ