Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η πρώτη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αποστολή της ΕΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την πρώτη αμερικανική συμμετοχή σε αποστολή της ΕΕ ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Τζ. Ου. Μπους.

Ειδικότερα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φράιντ ανακοίνωσε χτες στην Ουάσιγκτον τη συμμετοχή 80 Αμερικανών αστυνομικών και έως οκτώ δικαστών στην αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX), υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται έτσι ένα προηγούμενο για τη μελλοντική συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ. Μάλιστα, ο Φράιντ υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη εξέλιξη φανερώνει πως η «διατλαντική συνεργασία δεν είναι μόνον ισχυρή, αλλά παράγει απτά αποτελέσματα».

Κατέληξε δε ότι η αποστολή θα αναπτυχθεί «σ' όλο το Κοσσυφοπέδιο» και θα αποτελέσει «ένα κρίσιμο στοιχείο της εποπτευόμενης ανεξαρτησίας για το καινούριο κράτος που θα ωφελήσει όλους τους Κοσσοβάρους πολίτες».

Πάντως, και χτες, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς σημείωσε τη διαφωνία του για την ανάπτυξη της «EULEX» στο Κοσσυφοπέδιο τουλάχιστον για όσο διάστημα αυτή δεν τίθεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπως είπε, η «διεθνής» παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο «δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της Σερβίας»...

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σβεν Αλκαλάι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται - τουλάχιστον όχι σύντομα... - να αναγνωρίσει το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο στο Κοσσυφοπέδιο.

  • Πρόεδρος του νέου «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» (SNS) εξελέγη στο Βελιγράδι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς που είχε αποχωρήσει πρόσφατα απ' το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ