Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Λύσσανδρος Ταμουρίδης «Απ' τον Ολυμπο στο Γράμμο (Ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ)» (μαρτυρία του γνωστού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από τον αγώνα του πρώτου αντάρτικου πυρήνα - το 1941 - στη Θεσσαλία, την ένταξή του έπειτα στον ΕΛΑΣ, και τον Ιούνη του 1946 στις πρώτες ομάδες του ΔΣΕ, τις ηρωικές μάχες στο Γράμμο, όπου ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός και τελικά λοχαγός. Το βιβλίο προλογίζει ο Δημήτρης Κηπουρός. Επιμέλεια - επίμετρο Ηρακλής Κακαβάνης. Διεύθυνση συγγραφέα: Χατζιδάκη 8, Ανω Πατήσια, 210-2234.482).

- Παπαδήμα: Αμπελ Ζανιέρ «ΠΛάτων» (μετάφραση Σταύρου Βλοντάκη. Το βιβλίο - στη σειρά βιογραφιών - ιστορεί γλαφυρά τη ζωή και το έργο του αρχαίου φιλοσόφου, τις πολιτικές ιδέες του, τους «σωκρατικούς» διαλόγους και τις απόψεις του για τη σημασία των λέξεων «ον», «είναι», «ωραίο». Σε παράρτημα περιλαμβάνονται κρίσεις για τον Πλάτωνα: Καντ, Χέγκελ, Νίτσε, Χαϊντέγκερ κ.ά.). Αναστασία Πεκρίδου - Γκορέκι «Η μόδα στην αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Δ.Γ. Γεωργοβασίλης - Μαριέλλα Φράιμπερ). Ιστορικο-κοινωνική και πολιτισμική μελέτη για τη σημασία και τις διαφορές της ενδυμασίας ελεύθερων και δούλων - ανδρών και γυναικών - και τις μεθόδους κατασκευής των ενδυμάτων.

- «Αγρα»: Γκουλιέλμο Καβάλλο «Η ανάγνωση στο Βυζάντιο» (μετάφραση Σμαράγδα Τσοχανταρίδου - Πάολο Οντόρικο. Μελέτη για τη γραφή, το βιβλίο, τους τρόπους ανάγνωσης και τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα που πέρασαν στο βυζαντινό και δυτικό μεσαίωνα). Παναγιώτης Αγαπητός «Η ερωτική διήγηση στα μεσαιωνικά χρόνια (Περσία - Βυζάντιο - Φραγκιά)» (δοκίμιο για την ερωτική μυθοπλασία και τα ιστορικά - κοινωνικά - πολιτιστικά χαρακτηριστικά της από το 12ο - 15ο αιώνα στη γαλλονορμανδική Δύση - τη «Φραγκία» όπως την ονόμαζαν οι Βυζαντινοί, την αραβοπερσική Ανατολή - στην «Περσία» και το Βυζάντιο). Ταρίκ Αλί - Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ «1968» (μετάφραση Σάββας Μιχαήλ - Κρίτων Ηλιόπουλος. Πρόκειται για δυο κείμενα για τις ισλαμικές εξεγέρσεις του 1968, στις οποίες συμμετείχαν οι δύο συγγραφείς). Κατερίνα Μάτσα «Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση (Το «παράδειγμα» του «18 Ανω»)» (Μελέτη της υπεύθυνης του «18 Ανω» για τον ευεργετικό ρόλο της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής απασχόλησης στην ψυχοθεραπεία και απεξάρτηση των τοξικομανών).

- «Οδός Πανός». Κάτια Τσόλκα «Γαιώματα» (νέα ποιητική συλλογή της γνωστής γιατρού και καλής ποιήτριας). Λώρενς Φερλινγκέτι «Αμέρικους (βιβλίο 1)» (εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις Ειρήνη Α. Βρης. Το έργο αποτελεί ένα ποιητικό κολάζ - ντοκουμέντο για την πολιτικοκοινωνική ιστορία της Αμερικής μέσα από την ποίησή της, αρχίζοντας από το μεγάλο ποιητή Γουόλτ Ουίτμαν και φθάνοντας μέχρι την ποίηση της δεκαετίας του 1960).

- «Ιωλκός». Μαρία Ταστσόγλου - Κοκκίνου «Στη Σμύρνη γεννήθηκα...» (ιστορικό και αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για τη Σμύρνη, και τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια). Κούρτζιο Μαλαπάρτε «Οι πηγές του Βόλγα (Γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ενωση - Πολιορκία του Λένινγκραντ 1941-1942)» (μετάφραση Αθανάσιος Παππάς, επιμέλεια Κώστας Κοκκορόγιαννης. Ιστορική μαρτυρία του γνωστού Ιταλού συγγραφέα, ο οποίος ήταν ο μοναδικός πολεμικός ανταποκριτής στην πρώτη γραμμή του Ανατολικού Μετώπου). Μάικλ Γουόλτσερ «Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι (Σκοποί, κανόνες, μέσα, εγκλήματα και θεωρία πολέμου. 428 π.Χ. - 2003 μ.Χ.)» (μετάφραση Γεωργία Δημητροπούλου. Ιστορική μελέτη για διαφόρους πολέμους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα).

- «Περίπλους»: Νικολό Μακιαβέλλι «Οι 183 βασικές μακιαβελικές ρήσεις του «Ηγεμόνα» για managers, πολιτικούς και... κανονικούς ανθρώπους» (απόδοση Διονύσης Βίτσος. Απάνθισμα ρηματικών φράσεων του μεγαλοφυούς Ιταλού διανοητή από το πάντα επίκαιρο έργο του «Ο ηγεμόνας»). «Το "Μακεδονικό"» (έκδοση σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Εθνικών Ζητημάτων, που εξετάζει το συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα μέσα από έγγραφα του ΥΠΕΞ. Υπεύθυνος της σειράς είναι ο Νίκος Ε. Σίμος). Μαρία Βουτσινά «Παραμύθια για δίαιτες και άλλα...» (βιβλίο διαιτολογικού περιεχομένου).

- «Bell»: Αλμπερ Σάντσεθε Πινόλ «Η Πανδώρα στο Κονγκό» (μετάφραση Στράτος Αναστασιάδης, μυθιστόρημα).

- «Επτανησιακά Φύλλα» (φιλολογικό, λογοτεχνικό, λαογραφικό, ιστορικό περιοδικό της Ζακύνθου. Τόμος ΚΗ-1,2 με αφιέρωμα στο ζωγράφο - αγιογράφο Χρήστο Ρουσέα και στο Γιάννη Τσακασιάνο).

- «Μανδραγόρας» (τετραμηνιαίο περιοδικό για τη λογοτεχνία και την τέχνη. Τεύχος 38 με αφιέρωμα στο Βασίλη Ρώτα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ