Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κάλπικες εντυπώσεις

Αποκαλυπτικός ως προς τους πραγματικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ μέσω της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου ήταν - από το βήμα της Βουλής - ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου. Επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη συγκυρία και την απουσία της ΝΔ από τα έδρανα, χωρίς όμως να μπορέσει να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές της επιλογές. Αντίθετα, κατέστησε σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται στους ίδιους άξονες ακόμα και στο θέμα της μοναστικής περιουσίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή της στάση της να απέχει από την ψηφοφορία. Οπως είπε, «έχουμε μια κυβέρνηση απούσα από το προσκήνιο αλλά παρούσα μόνο στο παρασκήνιο», μια κυβέρνηση που είναι «απούσα από τα προβλήματα του τόπου και του πολίτη». «Είναι μια κυβέρνηση αποχωρούσα», συνέχισε, μιλώντας για «κυβέρνηση αδύναμη» που «χειραγωγεί τη δικαιοσύνη» και «ευτελίζει τα σύμβολα και την ταυτότητα των Ελλήνων». Ερμηνεύοντας δε την κοινοβουλευτική της τακτική σημείωσε πως «δεν μπορούσε να ελέγξει τη δική της κοινοβουλευτική ομάδα και ετράπη σε φυγή», με αποτέλεσμα «να καθιστά συνένοχους και τους δικούς της βουλευτές». Οσον αφορά τη σχέση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τις μονές του Αγίου Ορους και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σημείωσε ότι «εμείς στηρίξαμε θεσμικά το Αγιο Ορος, γι' αυτό έχει τη λάμψη που έχει σήμερα», όμως «όχι για να πλουτίσουμε, αλλά για να πλουτίσει η Ελλάδα και η παράδοσή της».

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να συνδέσει τη συζήτηση με το «πακέτο» ενίσχυσης των τραπεζών, χωρίς σε καμία στιγμή να αρνηθεί την ανάγκη της μεταφοράς των χρημάτων των φορολογουμένων στο τραπεζικό κεφάλαιο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι οικονομίες των πολιτών δεν μπορούν να προστατευτούν από μια κυβέρνηση που θέλει να χειραγωγεί» υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κρίση προκαλεί «έλλειψη εμπιστοσύνης στο δικό μας τραπεζικό σύστημα», οπότε «οι τράπεζες μας γίνονται εύκολη λεία επιθετικής εξαγοράς», ενώ θα υπάρξουν χρηματιστηριακά παιγνίδια. Παρ' όλα αυτά πρότεινε να εφαρμοστεί το «θαρραλέο σχέδιο» που έχει το ΠΑΣΟΚ το οποίο προβλέπει «αγορά σημαντικών μεριδίων τραπεζών από το Ελληνικό Δημόσιο». Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των τραπεζών έθεσε το ερώτημα «γιατί υπάρχουν 28 εκατομμύρια ευρώ για να στηριχτούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, χωρίς να υπάρχει σχέδιο», επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι «ποιος θα τα μοιράσει», «ποιος θα ευνοηθεί» και «με ποια διαφάνεια δίνονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ