Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ
Το ΚΚΕ στηρίζεται στη δύναμη των μαζών

Στη Λάρισα παρουσίασε τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο

Αξονας των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο είναι πως μέσα από τις τρέχουσες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις αναδεικνύονται ιδιαίτερα καθήκοντα για το Κόμμα, όσον αφορά το στόχο για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και πως από τη δράση του Κόμματος γίνονται αλλαγές στις ίδιες τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις προς όφελος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Αυτά τόνισε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα στη Λάρισα, όπου το βράδυ παρουσίασε τις Θέσεις, σε μεγάλη συγκέντρωση στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.

Εκτιμάμε - τόνισε στη συνέντευξη Τύπου η Ελένη Μπέλλου - ότι οι σημερινές οικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας και στην ίδια την ΕΕ, είναι τέτοιες που μπορούν, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να δρομολογήσουν ταχύτερες εξελίξεις όσον αφορά στη δυνατότητα να αναπτυχθεί το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, για να μπορέσει να φέρει σημαντικές αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων. Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα επικαιρότητα είναι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, πολύ σοβαρό θέμα - σημείωσε - είναι η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει ήδη στις ΗΠΑ, σε πολλά από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και που δρομολογείται η πιο ανοιχτή εκδήλωσή της στην ελληνική οικονομία.

Σ' αυτές τις συνθήκες - επισήμανε - μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα του προσανατολισμού του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ώστε να μην παρασυρθούν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές δυνάμεις, σ' αυτό που, με νύχια και με δόντια, παλεύουν να τους παρασύρουν οι αστικές κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, τα διάφορα κέντρα του ιμπεριαλισμού. Δηλαδή, στο να γίνουν οι εργαζόμενοι συμμέτοχοι και συνένοχοι στη διαδικασία που θα ρίξει όλα τα βάρη της κρίσης στους ίδιους, όπως είχε ρίξει και τα βάρη της λεγόμενης καπιταλιστικής ανόδου.

Και αυτό το ζήτημα - είπε - φάνηκε και με την απεργία. Από μία πρώτη ενημέρωση που έχουμε ως Κόμμα, υπήρξε πολύ μεγάλη πίεση από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν, με τη «λογική» ότι, στις συνθήκες της κρίσης, οι εργάτες δεν πρέπει να απεργούν γιατί θα χάσουν τη δουλειά τους κι ότι πρέπει να στηρίξουν την εργοδοσία να διεκδικήσει από τις τράπεζες δάνεια κ.ά. για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Αυτό είναι ένα ψέμα.

Ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος

Εμείς κάναμε και θα κάνουμε ακόμα περισσότερο συζήτηση ιδεολογική, πολιτική παρέμβαση, πρώτα απ' όλα στους τόπους εργασίας με τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το αν αυτή τη στιγμή ψηφίζουν το α ή β κόμμα, οι οποίοι έχουν συμφέρον να οργανώσουν, να προσανατολίσουν καλύτερα τις δυνάμεις τους, έχουν συμφέρον να βγάλουν βαθύτερα συμπεράσματα και για το ποιοι βρίσκονται στις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος και πώς λειτουργούν. Να βγάλουν συμπεράσματα τέτοια, που θα κάνουν πιο αποτελεσματική τη δράση τους, διότι έρχονται τα χειρότερα, αλλά δεν είναι μονόδρομος η αντιμετώπιση των χειρότερων όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας, στο βιοτικό επίπεδο, στις συνθήκες ζωής. Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη δύναμη, αρκεί να το συνειδητοποιήσουν.

Κι αν θέλετε - είπε στη συνέχεια - η οικονομική κρίση δείχνει ότι δεν είναι παντοδύναμος ο καπιταλισμός, ότι η αστική εξουσία δεν είναι παντοδύναμη κι αυτό χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί καλά και να εκφραστεί σε κοινωνική δράση και σε πολιτική επιλογή από τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις.

Απαντώντας σε ερώτηση από πού αντλεί την αισιοδοξία του το ΚΚΕ για την αλλαγή των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών, η Ελένη Μπέλλου υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ πιστεύει και στηρίζεται στη δύναμη των μαζών. Ολη η ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης - είπε - είναι ιστορία της κίνησης των μαζών. Εμείς - σημείωσε - δεν καλούμε να ανατραπεί, σήμερα, ο καπιταλισμός και να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός. Θέτουμε, όμως, ως προοπτική την ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων πάνω στην αναγκαιότητα που υπάρχει να αντιστοιχηθεί οι κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας, με την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Διότι αυτή η αναντιστοιχία είναι η μήτρα των λαϊκών προβλημάτων.

Συνέδριο αντεπίθεσης

Παρουσιάζοντας, το βράδυ στη συγκέντρωση, τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο, η Ελένη Μπέλλου τόνισε ότι όλη η προσυνεδριακή διαδικασία αποτελεί, μεν, την πιο σημαντική εσωκομματική λειτουργία, αλλά δεν είναι μια υπόθεση στενά εσωτερική του Κόμματος. Είναι μια διαδικασία, κατά την οποία εντείνεται η επικοινωνία των Κομματικών Οργανώσεων με τους φίλους του Κόμματος, τους ανθρώπους που το στηρίζουν, με τους συνεργαζόμενους στα διάφορα μέτωπα πάλης, με ανθρώπους που παρακολουθούν τη δράση του ΚΚΕ και προβληματίζονται πάνω στις θέσεις του, έστω και αν δε συμφωνούν σε όλα.

Αναφερόμενη στο σύνθημα για «ΚΚΕ Ισχυρό - 18ο Συνέδριο Αντεπίθεσης», σημείωσε ότι αφορά στην αντεπίθεση ως προς την ικανότητα του Κόμματος να συνδεθεί ακόμα πιο αγωνιστικά με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα και στην ΕΕ, στην αντεπίθεση ώστε να γίνουν τα σημερινά φύτρα της κοινής πάλης τους, στοιχεία θεμελίωσης της αντιμονοπωλιακής - αντιιμπεριαλιστικής κοινωνικής συμμαχίας, της οικοδόμησης του Μετώπου, στην αντεπίθεση ως προς τις εσωτερικές υστερήσεις και αδυναμίες και πρώτα από όλα στην υστέρηση ως προς την κομματική οικοδόμηση.

Η παρουσίαση των Θέσεων έδωσε την ευκαιρία για έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο με τους παρευρισκόμενους, μέσα από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν και τις παρεμβάσεις που έγιναν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ