Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
«Στέγη» αγωνιστικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών

Την ιδιαίτερη κουλτούρα τους και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα με τους Ελληνες εργαζόμενους ανέδειξε εκδήλωση των Κούρδων της Συρίας το περασμένο Σάββατο

Από την εκδήλωση το Σάββατο στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας
Από την εκδήλωση το Σάββατο στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας
Μια ξεχωριστή, πολιτιστική και αγωνιστική εκδήλωση έγινε το Σάββατο το βράδυ στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στα Πατήσια. Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Κούρδων Συρίας, το οποίο βρήκε «στέγη» στο Στέκι για να πραγματοποιεί τις πρόβες του και να διοργανώνει συναντήσεις των Κούρδων Συρίας που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, διοργάνωσε ένα τέτοιο γλέντι. Ενα γλέντι που ανέδειξε τόσο την ανάγκη οι μετανάστες να διαφυλάξουν τις ιδιαίτερες παραδόσεις τους, αλλά και να οργανώσουν την κοινή πάλη τους με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, και μίλησε για τις εκλογές των οικοδόμων. Τόνισε ότι όλοι οι μετανάστες εργαζόμενοι στην Ελλάδα πρέπει να οργανωθούν, να δυναμώσουν τα συνδικάτα. Σημείωσε πως το Συνδικάτο Οικοδόμων από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τους μετανάστες, τους κάλεσε και τους καλεί σε κοινή πάλη με τους ντόπιους εργάτες. Για σταθερή δουλειά, για νομιμοποίηση όλων, για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και να μην πληρώνουν για να πάρουν τα χαρτιά. Είπε ακόμα ότι τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν στη διάδοση του πολιτισμού και της κουλτούρας των μεταναστών και ότι ακόμα χρειάζεται και η γλώσσα των μεταναστών να μπει στα σχολεία.

«Στο Στέκι έγινε το πρώτο βήμα για το συγκρότημα»

Αυτό δηλώνει στον «Ρ» ο Ναντίμ, ένας από τους επικεφαλής του συγκροτήματος, το οποίο αποτελείται από περίπου 40 άτομα, μουσικούς και χορευτές. Οπως λέει, «το ΚΚΕ μάς βοήθησε αμέσως μόλις ζητήσαμε ένα χώρο να κάνουμε πρόβες και εκδηλώσεις. Ουσιαστικά το συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Στέκι, πριν από περίπου 3 μήνες».

Γνωρίστηκαν στην Ελλάδα που ήρθαν για να βρουν δουλειά. «Στον ελεύθερο χρόνο μας, αντί να γυρνάμε άσκοπα στις πλατείες - υπάρχει και ο μεγάλος κίνδυνος των ναρκωτικών για τους νεότερους - μαζευόμαστε τα απογεύματα στο Στέκι και ασχολούμαστε με το συγκρότημα», λέει ο Ναντίμ. Επισημαίνει ακόμα την ανάγκη να διατηρήσουν την κουλτούρα τους με αυτό τον τρόπο, γι' αυτό θα φτιάξουν και συγκρότημα για παιδιά. Θέλουν ακόμα να μάθουν και οι Ελληνες και άλλοι μετανάστες ποιοι είναι, ποιος είναι ο πολιτισμός τους. «Παίζουμε και σε άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις μεταναστών κλπ.», σημειώνει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στο πάρκο Φιξ (2016-06-25 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του Διημέρου (2016-06-17 00:00:00.0)
Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ (2015-10-08 00:00:00.0)
Αρχίζει αύριο το Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργάτες (2011-06-30 00:00:00.0)
Αυθεντική πολιτική και πολιτιστική γιορτή εργαζομένων (2010-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ