Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με στόχο τους «δρόμους» της Ενέργειας

Οι επιθέσεις και στο γειτονικό Πακιστάν δείχνουν και τα σχέδια κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή

Ολο και πιο συχνά οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, παρά τα χτυπήματα σε αμάχους, δυσκολεύονται να ελέγξουν μεγάλες περιοχές

Associated Press

Ολο και πιο συχνά οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, παρά τα χτυπήματα σε αμάχους, δυσκολεύονται να ελέγξουν μεγάλες περιοχές
Ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» στο Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κλιμακώνεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολος για τους θύτες. Τα θύματα άμαχοι είναι καθημερινό φαινόμενο, ο αφγανικός λαός ζει υπό συνθήκες της μεγαλύτερης δυνατής ανασφάλειας, η ανεργία καλπάζει, η «ανοικοδόμηση», που υπόσχονταν τα στρατεύματα κατοχής, έχει παγώσει και η δημοτικότητα των «Ταλιμπάν» αυξάνεται συνεχώς...

«Ταλιμπάν» και «Αλ Κάιντα»

Οι κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ διατείνονται ότι πολεμούν την τρομοκρατία των «Ταλιμπάν» και της «Αλ Κάιντα». Δε δημιούργησαν, όμως, οι «Ταλιμπάν» την «Αλ Κάιντα», ούτε την προσκάλεσαν στο Αφγανιστάν. Η «Αλ Κάιντα» είναι δημιούργημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενός Σαουδάραβα γιου επιχειρηματία, τον οποίο «προσέλαβαν» οι ΗΠΑ στις υπηρεσίες τους, εκπαιδεύτηκε στη CIA, χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο και τις επιθέσεις των Αμερικανών ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και στην προσπάθεια να περάσουν οι δρόμοι του πετρελαίου στα δικά τους χέρια. Οταν «απογοητεύτηκε», βρήκε καταφύγιο στο Αφγανιστάν, δημιουργώντας στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών.

Σύμφωνα με ιστορικούς και αναλυτές, δεν είναι αποδεδειγμένο εάν ο μουλάς Ομάρ και οι «Ταλιμπάν» (μαθητές ισλαμικών σχολείων) του Αφγανιστάν είχαν άμεση σύνδεση με τις επιθέσεις της 11/9/2001 στη Νέα Υόρκη, αν και πλήρωσαν το τίμημα και εξακολουθούν να το πληρώνουν.

Αλλά και οι «Ταλιμπάν» δημιούργημα των ΗΠΑ είναι, καθώς και αυτοί οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν με θρησκευτικό φανατισμό, εξοπλίστηκαν με όπλα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ, είχαν στενούς δεσμούς με, τις επίσης από τους Αμερικανούς καθοδηγούμενες, μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI), έχοντας ως κύριο στόχο να καταφέρουν πλήγμα στη Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Αλλωστε, είναι γεγονός ότι οι «Ταλιμπάν», στα τέλη του '90, συζητούσαν για επικείμενους αγωγούς με την αμερικανική πετρελαϊκή UNICAL και την αργεντίνικη BRIDAS...

Πραγματικός στόχος της επέμβασης στο Αφγανιστάν - Πακιστάν, ο έλεγχος των ενεργειακών αγωγών, που θα συνδέουν τις ασιατικές πηγές με τις πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης, φυσικά στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που θέλει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Διάχυση του πολέμου

Στο μεταξύ, οι «Ταλιμπάν» και μέλη της «Αλ Κάιντα» αναζητούν πλέον καταφύγιο στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, εμπλέκοντας ξανά το Ισλαμαμπάντ στο παιχνίδι του πολέμου, αλλά αυτή τη φορά εναντίον και όχι στο πλευρό των «Ταλιμπάν». Και ενώ ο πόλεμος περνά τα σύνορα και διαχέεται και στο Πακιστάν, οι ΗΠΑ απαιτούν από τις τοπικές αρχές να υποχρεώσουν τους τοπικούς πληθυσμούς των φυλών να απομονώσουν τους ισλαμιστές και να τους παραδώσουν στους «κυνηγούς τρομοκρατών». Φυσικά, η διεφθαρμένη κυβέρνηση του Πακιστάν, που δρα στη σκιά της ουσιαστικής δικτατορίας των στρατιωτικών, δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στους «αντάρτες», ούτε στην Ουάσιγκτον. Αποτέλεσμα, στις βορειοδυτικές περιοχές των φυλών να επικρατεί κλίμα πολέμου, καθώς ο πακιστανικός στρατός πραγματοποιεί «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών «ανταρτών» και ο αμερικανικός στρατός βάλλει τις περιοχές με πυραύλους, σκοτώνοντας αμάχους και εντείνοντας το αντιαμερικανικό κλίμα, ενισχύοντας παράλληλα τους «Ταλιμπάν».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πακιστάν, ως αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης, πάνω από 190.000 άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες, αναζητώντας ασφαλέστερους τόπους διαβίωσης, καθώς τα εδάφη που κατοικούσαν έχουν γίνει θέατρο συγκρούσεων, ως προέκταση του «αφγανικού πολέμου». Οχι τυχαία, αφγανική και πακιστανική ηγεσία ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα την πρόθεσή τους να «συζητήσουν με τους "Ταλιμπάν"», προς επίλυση του προβλήματος...

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνυπεύθυνοι για την εμπλοκή της χώρας στο μακελειό

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες γιατί συμμετέχουν ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο τότε υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ανακοίνωνε ότι οι ελληνικές δυνάμεις συμμετέχουν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», με μαχητικά αεροπλάνα, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και ένα στρατιωτικό τάγμα, αλλά και τη βάση της Σούδας. Την ίδια πολιτική συνέχισε και η κυβέρνηση της ΝΔ, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ επί ένα εξάμηνο το 2005 και να προσφέρει εκπαίδευση σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Οπως ισχυρίζεται δε ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, «η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερήφανη» για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν «σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν».

ΚΚΕ: Μονόδρομος η ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως καταγγείλει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όσο και την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή. Ζητάει την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από το Αφγανιστάν και καλεί τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς να παλέψουν για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, την αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ