Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κολλημένος στον τοίχο ο Κολ
ΒΟΝΝΗ.-

Απρόβλεπτες διαστάσεις έχει πάρει το σκάνδαλο για τις χρηματοδοτήσεις και τους μυστικούς λογαριασμούς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, και κυρίως η άμεση και ολοκληρωτική ανάμειξη του επί 16 συναπτά έτη καγκελάριου, του επονομαζόμενου δεινόσαυρου της γερμανικής πολιτικής ζωής, του Χέλμουτ Κολ.

Μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις και τις ανακρίσεις και έρευνες που διεξάγει η διερευνητική επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε χτες επίσημα τον Χέλμουτ Κολ να αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει για τους μυστικούς λογαριασμούς του κόμματος, όταν αυτό τελούσε υπό την ηγεσία του.

Αυτό θα ήταν «προς το συμφέρον της CDU και του ιδίου προσωπικά», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βόννη και εξέφρασε την ευχή ο Χέλμουτ Κολ να ανταποκριθεί θετικά στην έκκλησή του, για να μην υποστεί «κι άλλη ζημιά» το κόμμα.

O Χέλμουτ Κολ είχε ομολογήσει στα τέλη του Νοέμβρη την ύπαρξη μυστικών λογαριασμών της CDU όταν το κόμμα τελούσε υπό την προεδρία του, στο διάστημα 1973-1998. Ομολόγησε ακόμα ότι στο διάστημα 1993-1998 εισπράττονταν ετησίως περίπου 300.000 μάρκα (153.390 ευρώ), τα οποία όμως δεν είχαν καταγραφεί στους λογαριασμούς του κόμματος επειδή οι δωρητές είχαν εκφράσει την επιθυμία να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ