Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βομβιστικές επιθέσεις και προσφορές... Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με κύριο στόχο Ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες σημειώθηκε, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα αλλά και στην Μπαακούμπα. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην πλατεία Ταχαριγιάτ, στην κεντρική Βαγδάτη, όπου σημειώθηκαν δύο αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις.

Βόμβα εξερράγη και έξω από το σπίτι ενός από τρεις διευθυντές του υπουργείου Πετρελαίου, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά. Στην Μπαακούμπα, στόχος επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν το επαρχιακό μέγαρο, όπου διεξαγόταν συνέδριο για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου. Οι συμμετέχοντες σε αυτό δεν έπαθαν τίποτε, όμως σκοτώθηκαν άλλοι δύο αστυνομικοί και ένα 10χρονο κορίτσι.

«Γην και ύδωρ» στους κατακτητές

Αν δεν ευοδωθεί η «συμφωνία ασφαλείας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαγδάτης, το ιρακινό Κουρδιστάν είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει, εφόσον οι ΗΠΑ το θελήσουν, τις αμερικανικές βάσεις που ο Λευκός Οίκος θέλει να διατηρήσει στην περιοχή. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν.

Με την άποψη Μπαρζανί διαφώνησε, ανοιχτά, ο Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, επίσης Κούρδος και επικεφαλής της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν. Ο Ταλαμπανί υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμερικανική βάση σε κουρδικό έδαφος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ