Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΕΚ
Ρίχνει νερό στο μύλο των τραπεζών

Ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι όροι της δανειοδότησης για τους χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού

Νερό στο μύλο της κερδοφορίας και της προκλητικότητας των τραπεζών ρίχνει η κυβέρνηση, υποτάσσοντας σ' αυτό το στόχο και τον ΟΕΚ, τους χιλιάδες δηλαδή δικαιούχους που ακριβοπληρώνουν την ανάγκη για ένα σπίτι. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Εθνικής, μιας από τις τράπεζες που έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΟΕΚ για την παροχή δανείων με επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Οπως και άλλες 7 τράπεζες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία της παρά την κρίση, η Εθνική απαίτησε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον ΟΕΚ στην προοπτική να διασυνδεθούν τα δάνεια αυτά, όχι με το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αλλά με το «Γιούριμπορ», που είναι υψηλότερο.

Χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ύστερα από συνεννόηση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμφώνησε να συνεχίσει τη χορήγηση των στεγαστικών δανείων στους δικαιούχους του ΟΕΚ, βάσει των υφισταμένων προγραμμάτων και με τους ίδιους μέχρι σήμερα όρους». Για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «οι δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008 και να εκταμιεύσουν τα δάνεια τους μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2009». Δηλαδή, επί της ουσίας, η κυβέρνηση ομολογεί ότι το μόνο που κατάφερε είναι να διατηρήσει τους ισχύοντες όρους δανειοδότησης μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και θα επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου με την Εθνική, προφανώς στη βάση των προκλητικών της αξιώσεων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για τους δικαιούχους του ΟΕΚ η υποταγή του Οργανισμού στις τράπεζες, με την εκάστοτε κυβέρνηση να παίζει το ρόλο του μεσάζοντα για να βρίσκει πελατεία στους τραπεζικούς ομίλους, που εμπορεύονται το δικαίωμα στη λαϊκή κατοικία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ