Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Τριμερής προεδρική συνάντηση

Την Κυριακή, 2 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της Μόσχας συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, της Αρμενίας, Σ. Σαργκισιάν και του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς και στόχος της ήταν η συζήτηση της κατάστασης στον Καύκασο και της «ανοιχτής πληγής» των δύο χωρών, της κατάστασης δηλαδή με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που στο παρελθόν (1991 - '94) είχε προκαλέσει το θάνατο 15 χιλιάδων ανθρώπων και την υποχρεωτική προσφυγιά για περίπου 1 εκατομμύριο άλλους.

Στην κοινή διακήρυξη γίνεται λόγος για «ειρηνικό διακανονισμό» του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, «με πολιτικά μέσα, μέσω της συνέχισης του απευθείας διαλόγου Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας», που να θυμίσουμε πως συμμετέχουν στη λεγόμενη «Ομάδα του Μινσκ», που έχει συγκροτήσει ο ΟΑΣΕ για την επίλυση του ζητήματος.

Στη Διακήρυξη (που να σημειωθεί πως για 1η φορά μετά το 1994 έχει τις υπογραφές αξιωματούχων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν) γίνεται επίσης λόγος για μια διευθέτηση που θα στηρίζεται στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και πως για την εξασφάλιση της λύσης θα υπάρξουν «διεθνείς εγγυήσεις».

Οπως επίσης έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση των 3 Προέδρων, είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και δίωρη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ