Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Πενιχρές αυξήσεις με στόχο τη διευθέτηση

Η ΔΗΠΑΚ προτείνει την απόρριψη και των νέων προτάσεων του υπουργείου Υγείας με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση προτείνει σταθερά για διεκδίκηση: 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση προτείνει σταθερά για διεκδίκηση: 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό
Με δέλεαρ την ενσωμάτωση κάποιων επιδομάτων στους βασικούς μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, η κυβέρνηση επανέρχεται στο «προσύμφωνο» της 22.10.2008 για την υπογραφή με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κλαδικής σύμβασης, που τελική κατάληξη θα έχει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Πέρα απ' την προχτεσινή απερίφραστη δήλωση του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι «θα εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία» ήρθε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το κείμενο που έδωσε στη συνάντησή της με την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ να το επαναβεβαιώσει: «Πρόθεσή μας, αναφέρεται, δεν είναι μόνο η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, αλλά βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου μας ήταν, είναι και παραμένει η δημιουργία νέων συνθηκών εργασίας για τους γιατρούς και βέβαια για όλο το νοσοκομειακό προσωπικό». Δηλαδή, η κυβέρνηση ομολογεί ότι όποιες ρυθμίσεις γίνουν - στη βάση των κοινοτικών οδηγιών - για τους γιατρούς κάποια στιγμή θα γενικευτούν αργότερα για όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρ' όλα αυτά, συνδικαλιστές της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ με δηλώσεις μετά τη συνάντηση επιχείρησαν να συγκαλύψουν το γεγονός της προώθησης των κοινοτικών οδηγιών, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η οδηγία δίνει τη δυνατότητα παρέκκλισης και υπερκερασμού της μέσω της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης. Επίσης, υποστήριξαν ότι και το οικονομικό μέρος των προτάσεων του υπουργείου «ως λογική ανταποκρίνεται στο αίτημα που είχαμε θέσει».

Συνέχεια του «προσυμφώνου»

Το κείμενο που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας αποτελεί συνέχεια των προτάσεών του στις 22.10.2008, καθώς και επανακωδικοποίηση παλιότερων συγκλίσεων στα δυο χρόνια του ατέρμονου κοινωνικού διαλόγου, ενάντια στον οποίο τάχτηκε κατά ευθύς εξ αρχής - και γι' αυτό δε συμμετείχε και στη χτεσινή συνάντηση - η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Σε σχέση με τις προτάσεις της 22.10.2008 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δέχεται την ενσωμάτωση στους βασικούς μισθούς των επιδομάτων που είχε παρουσιάσει τότε και τα οποία απέχουν ακόμα και απ' αυτά που ζητούσε η ΟΕΝΓΕ. Το υπουργείο προτείνει το ενσωματωμένο επίδομα να είναι 210 ευρώ + 50 ευρώ ως προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος για τον ειδικευόμενο γιατρό. Για τον Επιμελητή Β' 300 ευρώ (έναντι 500 ευρώ). Για τον επιμελητή Α' 360 ευρώ (έναντι 600) και για το Διευθυντή 420 ευρώ (έναντι 700 ευρώ). Το κόστος αυτής της πρότασης - κατά το υπουργείο - ανέρχεται σε 130 εκ. ευρώ και συνεπάγεται αύξηση των εφημεριών κατά 75 εκ. δραχμές.

Ωστόσο, οι συνολικές αυξήσεις των βασικών μισθών των νοσοκομειακών γιατρών που μένουν καθηλωμένοι απ' το 2003 - σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων συνδικαλιστών της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ - με αυτήν την ενσωμάτωση θα αυξηθούν κατά 20% - 25%, όταν με αυτήν την πρόταση της ΟΕΝΓΕ θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 45%.

Εγιναν ακόμα οι παρακάτω προτάσεις:

  • Το υπουργείο Υγείας - κατά τους συνδικαλιστές - πρότεινε 7ωρο, 5ήμερο και πρωινό ωράριο με χορήγηση ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία (αν και στο γραπτό κείμενο υπάρχει το ρεπό μετά από κάθε 24ωρη εφημερία αργίας). Το κόστος - κατά το υπουργείο - αυτού του μέτρου είναι 25 εκ. ευρώ ετησίως.
  • Οι γιατροί - κατά το υπουργείο - θα κάνουν όσες εφημερίες χρειάζονται για ασφαλή προγράμματα και από αυτές οι 4 πρώτες για τους ειδικευμένους και οι 6 πρώτες για τους ειδικευόμενους θα φορολογούνται με 20%, ενώ οι υπόλοιπες θα είναι αφορολόγητες.
  • Η κυβέρνηση υποσχέθηκε και πάλι την πρόσληψη 2.000 ειδικευόμενων και επιμελητών Β' μέσα στο 2009 στην προοπτική να γίνουν 4.500 στα επόμενα δύο χρόνια, με κόστος 72,5 εκ. ευρώ ετησίως.
  • Επίσης, το υπουργείο προτείνει αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης και την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος.
«Τρικολόρ» προέγκριση

Το θέμα των προτάσεων του υπουργείου συζητήθηκε με πλήρη απαρτία στο χτεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), ενώ σήμερα θα συζητηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Το χτεσινό ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με 6 ψήφους της ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται από τη ΝΔ), 2 ψήφους της ΠΑΣΚ (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) και 2 ψήφους της Αγωνιστικής Συνεργασίας Γιατρών (ΑΕΓ) αποδέχτηκε το σχέδιο, ενώ για το οικονομικό μέρος ζητά να βελτιωθεί στην κατεύθυνση της πρότασης της ΟΕΝΓΕ. Πρόσθεσαν για να συγκαλύψουν την υποταγή τους στις κοινοτικές οδηγίες τη φραστική αντίθεσή τους στην εφαρμογή του 65ωρου και της ανενεργού εφημερίας.

Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ ήταν να απορριφθεί η πρόταση του υπουργείου, γιατί κινείται στην κατεύθυνση των κοινοτικών οδηγιών και γιατί με τις πενιχρές οικονομικές προτάσεις το υπουργείο στοχεύει στην υφαρπαγή της συγκατάθεσης των γιατρών, ώστε να εφαρμόσει τη διευθέτηση. Ακόμα, τόνισε ότι το οικονομικό μέρος και οι προσλήψεις βρίσκονται πολύ μακριά απ' τις ανάγκες των γιατρών για των νοσοκομείων. Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε - όπως θα κάνει και στις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων - 48ωρη απεργία και κατάληψη των ταμείων των νοσοκομείων. Δική της πρόταση κατέβασε και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡΣΙ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ