Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αλλαγή φρουράς όχι πολιτικής

Εκατομμύρια Αμερικανοί προσήλθαν χτες στις κάλπες για να αναδείξουν τον 44ο Πρόεδρο της χώρας τους. Πάνω από 153 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Ενας αριθμός που αντιστοιχεί στο 73,5% του εκλογικού σώματος. Πάνω από 20 εκατομμύρια είχαν ήδη ψηφίσει πριν ανοίξουν οι κάλπες. Πρόκειται για ρεκόρ. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο μεγάλο το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας περίμεναν υπομονετικά ακόμη και ώρες μέχρι να ψηφίσουν... ενώ στις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος των «Δημοκρατικών» Μπαράκ Ομπάμα προηγούνταν έως και 11 μονάδες του «Ρεπουμπλικάνου» Τζον Μακέιν.

Είναι προφανής ο λόγος της μεγάλης προσέλευσης. Για εκατομμύρια Αμερικανούς και τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης, που περιγράφεται με τις λέξεις «Κατρίνα», «διάλυση των απομειναριών του συστήματος υγείας», «δάνεια», «ανεργία» «πτωχεύσεις», «κατασχέσεις σπιτιών», «απεμπόληση ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών»...

Οι ειδικοί τονίζουν, παρά το διαφαινόμενο αποτέλεσμα υπέρ Ομπάμα, ότι «όλα θα μετρήσουν» στο ποιος τελικά θα αποσπάσει την πλειοψηφία των 538 εκλεκτόρων ώστε να εκλεγεί πρόεδρος.

Ενδιαφέρον για την εκλογή στις ΗΠΑ υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Αυτό βέβαια δεν αφορά επ' ουδενί στην «ηγεσία του ελεύθερου κόσμου», όπως προσπαθούν να πείσουν τα ΜΜΕ ή για τον «άνεμο της αλλαγής» που θα φέρει σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Τον αφορά γιατί έχει αγωνία ποιος θα ηγηθεί της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη, που είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει την ίδια βάρβαρη πολιτική.

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το ισχυρότερο κράτος στον πλανήτη, όπου ζει το λιγότερο από 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, και καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ορυκτών, καταναλωτικών αγαθών από όλες τις μεριές του πλανήτη» αναφέρει ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέτης της Κούβας, στο χτεσινό του άρθρο στη στήλη «Στοχασμοί» στην εφημερίδα «Γκράνμα», ειδικά για τις αμερικανικές εκλογές. Και ο Φιντέλ Κάστρο, αναφέροντας τα «χαρίσματα» του Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει ότι παρά αυτά και τη ρητορική του, «στηρίζει το σύστημα και το σύστημα τον στηρίζει». Ενα σύστημα που έχει στοιχηθεί στην κυριολεξία πίσω από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πολυεθνικές όπως η «Goldman Sachs», η «Citigroup», η «JP Morgan», η «Morgan Stanley», η «Microsoft» έχουν δώσει σε χρηματοδοτήσεις τη μερίδα του λέοντος στον υποψήφιο των «Δημοκρατικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ