Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Η τοκογλυφία «καλά κρατεί»

Μειώσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου

Για μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η «χρηματοπιστωτική κρίση» κάνει λόγο η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (του θεσμικού οργάνου της ΕΕ για τη νομισματική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα). Σε αυτό το πλαίσιο και σε συντεταγμένη πορεία με άλλες κεντρικές τράπεζες (Αγγλίας που είναι εκτός ευρωζώνης και Ελβετίας) αποφάσισαν να μειώσουν το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3,25% από 3,75%). Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά μείωση που έχει στόχο, πρώτα και κύρια, τη διευκόλυνση του τραπεζικού κεφαλαίου.

Η μείωση στο κόστος του χρήματος όχι μόνον δεν πέρασε στη μεγάλη πλειονότητα των δανείων που έχουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά αντίθετα οι τράπεζες δυνάμωσαν την τοκογλυφική πολιτική αφαιμάσσοντας παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα. Παρά τις δύο μειώσεις (σωρευτικά 1%) τα σημερινά επίπεδα που καθορίζονται από το όργανο της ΕΕ παραμένουν πολύ πάνω από αυτά του 2005 (2,25%) όταν με πρόσχημα τις πληθωριστικές πιέσεις ξεκίνησε κύκλος αυξήσεων. Χαμένοι από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική είναι οι λαϊκές τάξεις που πληρώνουν τόσο από τα επιτόκια όσο και από τον πληθωρισμό που συνεχίζει να αποδυναμώνει τα εισοδήματα.

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χτες μείωση επιτοκίων στο 3% (από 4,5%) και της Ελβετίας στο 2% (από 2,5%).

Παρά τις παρεμβάσεις των κρατικών τραπεζών οι μετοχές χτες κατρακύλησαν. Το χρηματιστήριο της Αθήνας - μετά την ανάκαμψη στις προηγούμενες μέρες - έκανε χτες «βουτιά» 6,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ