Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οι μάσκες αρχίζουν να πέφτουν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χρυσόσκονη ακόμη καλύπτει τα πάντα όσον αφορά την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, που αντιμετωπίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή ως «νέος Μεσσίας»... που βέβαια δεν είναι τίποτα περισσότερο από «δημιούργημα» των επιχειρήσεων και των τραστ των ΜΜΕ.

Οι ψευδαισθήσεις που εντέχνως καλλιεργούνται δε θα αργήσουν να διαλυθούν. Θα φροντίσει ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα και το επιτελείο του... Ηδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι χαρακτηριστικά: ο Ομπάμα ανακοίνωσε ήδη το διορισμό του Ραμ Εμμάνιουελ, πρώην συνεργάτη του Μπιλ Κλίντον, στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Με πολύ βαθιές διασυνδέσεις με τις επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές, στέλεχος του τραπεζιτικού τομέα μετά την εποχή Κλίντον, ο Εμμάνιουελ είναι θερμός υποστηρικτής του «πολέμου της τρομοκρατίας», της διεύρυνσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, ενώ έπαιξε κεντρικό ρόλο στο να εξασφαλίσει ότι η δημοκρατικά ελεγχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων δε θα άλλαζε την πολιτική του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή. Για το διορισμό του Εμμάνιουελ μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε ο ισραηλινός Τύπος, καθώς ο πατέρας του ήταν Ισραηλινός και είχε αγωνιστεί κατά των βρετανικών στρατευμάτων πριν από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Στην οικονομική κρίση επικεντρώνει, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και οι πρώτες αποφάσεις του σχετίζονται με το οικονομικό επιτελείο του. Ο Τίμοθι Γκέιτνερ, πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στη Νέα Υόρκη, ο πρώην πρόεδρος της Fed Πολ Βόλκερ και δύο «χρυσά αγόρια» της Goldman Sachs, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς και o Τζον Γκορτζίν, είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους για το υπουργείο Οικονομικών.

Για το υπουργείο Εξωτερικών υποψήφιοι είναι ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη Τζον Κέρι, ο πρώην διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρώην Δημοκρατικός γερουσιαστής της Τζόρτζια Σαμ Ναν και ο απερχόμενος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τσακ Χέιγκελ.

Κατά τις πληροφορίες, ο Ομπάμα εξετάζει την πιθανότητα να διατηρήσει τον Ρόμπερτ Γκέιτς στο υπουργείο Αμυνας «εξαιτίας των χειρισμών του σε Ιράκ και Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Ράμσφελντ». Πάντως ο Γκέιτς έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει.

Το Ιράκ και το Αφγανιστάν όπως και η οικονομική κρίση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Ομπάμα με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Παρεμπιπτόντως, ο Τζ. Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «σοβαρότατη απειλή» καθώς «οι τρομοκράτες ίσως εκμεταλλευτούν τη μεταβατική περίοδο»...

Την ερχόμενη Τρίτη ο Ομπάμα πιθανώς θα συναντηθεί και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, που θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον νωρίτερα από την 15η Νοεμβρίου προκειμένου να παρουσιάσει σχέδιο της ΕΕ για την αναδιαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων. Σχέδιο που ενέκριναν οι 27 χώρες τη Δευτέρα στη Μασσαλία και αφορά κατά τις δηλώσεις Κουσνέρ «για την ενίσχυση της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις και του ρόλου των αναδυόμενων χωρών, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις σχέσεις με τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ