Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επιλογές
Τροπικά μοτίβα και αύρα

Μιλάει στον «Ρ» ο Κουβανός ζωγράφος Κάρλος Ρέγιες Πέρες που εκθέτει έργα του στον Πειραιά από 10 - 13/11

Ο καλλιτέχνης με έργα του
Ο καλλιτέχνης με έργα του
Μια καλή «γεύση» του πολιτισμού και της αύρας της Κούβας προσφέρει η έκθεση ζωγραφικής του Κουβανού καλλιτέχνη Κάρλος Ρέγιες Πέρες με τίτλο «Τροπικά μοτίβα», που παρουσιάζεται (10 - 13/11, 5.30 - 9 μ.μ.) στον πολιτιστικό χώρο του ομίλου ΟΥΝΕΣΚΟ (Αλκιβιάδου 212, Πειραιάς).

Ο καλλιτέχνης απόφοιτος (1989) της Σχολής Βιομηχανικού Σχεδίου της Αβάνας, είναι μέλος του Ιδρύματος Κουβανικού Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης των Τεχνών. Στη δεκαετία του 1990 ήταν από τους πρώτους ζωγράφους που εντάχθηκαν στο σχεδιασμό των τουριστικών εγκαταστάσεων της Κούβας. Το έργο του, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του γνωστού ξενοδοχείου «Κοπακαμπάνα». Εργα του εκτίθενται στην έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ, στο Μεξικό και ευρωπαϊκές χώρες.

Ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον καλλιτέχνη που μας είπε ανάμεσα σε άλλα: «Στα έργα μου, ξεκινώντας ως εικαστικός καλλιτέχνης εμπνέομαι από την αρχιτεκτονική της Αβάνας με λίγο νοσταλγικό τόνο. Λένε ότι εμείς οι Κουβανοί είμαστε πολύ χαρούμενοι, μας αρέσει ο χορός, αλλά επίσης κρύβουμε μέσα μας μια νοσταλγία. Αυτό έχει την εξήγησή του, στο ότι είμαστε βάρβαρα αποκλεισμένοι εδώ και πενήντα χρόνια από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Στα έργα μου απεικονίζονται αναλαμπές φωτός, ως σημάδι ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό προσπαθώ να δείξω, με την προοπτική που δίνω στα έργα μου. Εικονίζονται ανθρώπινες φιγούρες, καθισμένες στην παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν, χωρίς να νοιάζονται που βρέχονται από τα κύματα που έρχονται από τη μανιασμένη θάλασσα. Αυτό συμβολίζει και το γεγονός ότι οι άνθρωποι προβληματίζονται και αποσπώνται. Ισως, να είναι έκφραση του προβληματισμού μου ως καλλιτέχνη.

Εδώ και δύο χρόνια δουλεύω με μια σύνθεση που τιτλοφορώ "τροπικές νεράιδες". Είναι γυναικείες μορφές της φύσης, που συμβολίζουν τους καρπούς που μας προσφέρει η φύση, ή καλύτερα που συνεχίζει να μας προσφέρει παρά την κακομεταχείριση που της κάνουμε. Αυτή την πρόθεσή μου μπορεί να τη δει κανείς στα έργα μου, με τα φτερά που έχουν οι νεράιδες από φύλλα μπανάνας, τα μαλλιά από τροπικά φρούτα, το γενικότερο φόντο από τη φύση που φθίνει».

Μιλώντας για την έκφραση των Κουβανών καλλιτεχνών, ο ζωγράφος επισήμανε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των Κουβανών καλλιτεχνών που αναπτύχθηκαν μέσα στην Επανάσταση, με μια τάση προς το φουτουρισμό, εκφράζουμε με το έργο μας αυτό που θέλουμε για το μέλλον. Είμαστε ένα χαρούμενο νησί, με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που όμως πάντα αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε, παρά τα εμπόδια που μας βάζουν. Η Τέχνη, με όλες τις μορφές, αυτό εκφράζει».

Σχετικά με την παρουσία του στη χώρα μας, τόνισε: «Η παρουσία μου εδώ οφείλεται, κυρίως, λόγω της συμμετοχής μου στη διεθνή καμπάνια για την αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και για την καταδίκη της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης που προστατεύει τον γνωστό τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Εδώ εκθέτω ένα μικρό δείγμα του έργου μου, ελπίζοντας να γίνει γνωστό στο ελληνικό κοινό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ