Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκατοντάδες εκδηλώσεις για τον Κόκκινο Οκτώβρη

Από τις χτεσινές συγκεντρώσεις, όπου οι κομμουνιστικές δυνάμεις τίμησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση
Από τις χτεσινές συγκεντρώσεις, όπου οι κομμουνιστικές δυνάμεις τίμησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση
Σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την 91 επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που - όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) - «βρίσκει τους Ρώσους κομμουνιστές να τιμούν αυτήν την επέτειο σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος». Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΕΚΡ σημειώνει τις τεράστιες κοινωνικές κατακτήσεις που υπήρχαν στο εργατικό κράτος, που δημιούργησε η Επανάσταση στη Σοβιετική Ενωση, στην οποία «ήταν άγνωστες οι οικονομικές κρίσεις». Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις κατακτήσεις και στις αιτίες της «προσωρινής ήττας του σοσιαλισμού». Το ΚΕΚΡ σημειώνει πως η σημερινή κυβέρνηση, «την ώρα που περιορίζει τα κοινωνικο-οικονομικά δικαιώματα και ελευθερίες καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, δίνοντας νέες οικονομικές ενισχύσεις στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες». To ΚΕΚΡ, που σε Μόσχα και Λένινγκραντ πραγματοποίησε ξεχωριστές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ζητά από τους εργαζομένους «να απορρίψουν όλες τις εκκλήσεις αυτών που καλούν σε ομοψυχία για το ξεπέρασμα της κρίσης» και «να αγωνιστούν ενάντια σ' όλους αυτούς που προσπαθούν να σώσουν την καπιταλιστική οικονομία της αστικής Ρωσίας» και να αγωνιστούν για τη μόνη πραγματικά εναλλακτική διέξοδο, το σοσιαλισμό.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αφού σημειώνει πως «η Οκτωβριανή Επανάσταση έδειξε τη ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού» εκτιμά ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις τεράστιες κατακτήσεις της ΕΣΣΔ, ενώ προσθέτει ότι το «παγκόσμιο σύστημα του κεφαλαίου περνά σοβαρή οικονομική κρίση». Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημειώνει πως «οι διακηρύξεις των αρχών πως η Ρωσία σ' αυτές τις συνθήκες θα είναι "το ήσυχο λιμανάκι" και "η νήσος της σταθερότητας" είναι κενές λέξεις». Και καταλήγει: «Η σοσιαλιστική εναλλακτική λύση μάς χτυπά την πόρτα. Με αισιοδοξία τιμάμε τη μέρα της Επανάστασης. Μαζί μας έχουμε την εμπειρία των προκατόχων μας. Μαζί μας έχουμε τη δύναμη των δασκάλων μας: των Μαρξ και Ενγκελς, του Λένιν και του Στάλιν».

Ζωντανή η Επανάσταση παρά τα κόλπα της σημερινής εξουσίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας VCIOM, η 7η του Νοέμβρη, παραμένει για σημαντικό μέρος των Ρώσων «Επαναστατική γιορτή» (38%, κατά 9% περισσότεροι σε σχέση με το 2005), Επίσης, 31% τη χαρακτηρίζει «παλιά γιορτή», το 11% τη θεωρεί «μέρα συναίνεσης και ειρήνευσης», (όπως επιδίωξε να την καθιερώσει ο Γέλτσιν) και μόλις το 7% τη θεωρεί «τραγική μέρα στη ρωσική ιστορία».

Μάλιστα, το 19% ήδη είχε αποφασίσει με κάποιον τρόπο να τιμήσει, να γιορτάσει αυτή τη μέρα, παρά το γεγονός της κατάργησης της αργίας από τις σημερινές Αρχές της Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση τη μέρα αυτή οι Αρχές περιορίζουν το γιορτασμό στην επέτειο της ηρωικής παρέλασης πριν 67 χρόνια, όταν ο Κόκκινος Στρατός έφευγε από τη Μόσχα για το μέτωπο, 50-60 χιλιόμετρα παραέξω, για να αντιμετωπίσει τους Ναζί εισβολείς. Ετσι σήμερα αξιοποιώντας τον τιτάνιο αγώνα του σοβιετικού λαού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η άρχουσα τάξη επιχειρεί να κρύψει την επέτειο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο και μετέφερε τη φλόγα της σοσιαλιστικής επανάστασης στους εργάτες της Γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ