Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Υποταγμένες στο δόγμα της «ανταγωνιστικότητας»

Παίρνοντας το λόγο σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης, ο Γιάννης Πρωτούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε την πολιτική που εξασφαλίζει τζάμπα εργατική δύναμη στους εργοδότες

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την απαράδεκτη κατάσταση που σωρευτικά έχει διαμορφωθεί στις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και τα ΙΕΚ του ίδιου οργανισμού, ανέδειξε στη Βουλή κατά τη διάρκεια σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης.

Και τα δύο κόμματα, με τις πολιτικές τους, επισήμανε, ενέταξαν τις σχολές αυτές στο δόγμα «της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας» κάτι που πρακτικά σημαίνει επιδότηση των εργοδοτών και όχι των ανέργων. Πρόκειται για το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προωθεί αυτό που έχει στο πρόγραμμά του και το ΠΑΣΟΚ, την περιβόητη τετράχρονη ημιανασφάλιστη εργασία για τους νέους που έχει ως αποτέλεσμα το στήσιμο ενός σύγχρονου δουλεμπορίου με πρόσχημα την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Αυτό που γίνεται με τις σχολές Μαθητείας, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχει σχέση λιγότερο με επαγγελματική εκπαίδευση και περισσότερο με άγρια εκμετάλλευση, αφού από το πρώτο εξάμηνο υπογράφεται μια απαράδεκτη σύμβαση μαθητείας ανάμεσα στη σχολή, τον εργοδότη και το μαθητή, που προβλέπει ο μαθητής να ασχολείται για έξι ώρες και να παίρνει από το 50% του ανειδίκευτου εργάτη και σταδιακά να φθάνει στη σύμβαση του ανειδίκευτου εργάτη στο τέλος της σχολής, όταν πια δεν είναι ανειδίκευτος.

Πρακτικά, είπε, ο εργοδότης δίνει εννιά ευρώ την ημέρα για να απασχολεί όλη τη μέρα νέα αγόρια και κορίτσια, για λιγότερα από ό,τι θα έδινε για τον καφέ του και την εφημερίδα. Ο Γ. Πρωτούλης κατήγγειλε ότι στους χώρους δουλειάς βασιλεύει η τρομοκρατία και με την ανοχή των διευθυντών και των καθηγητών που και να ήθελαν να αντιδράσουν δεν μπορούν, αφού έχουν τα χέρια τους δεμένα.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εκπαίδευση και προτείνει όλα τα παιδιά του λαού να τελειώνουν τη δημόσια και υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση και μετέπειτα να υπάρχουν επαγγελματικές σχολές δημόσιες, δωρεάν και υψηλότατου επιπέδου. Ζητάμε, είπε, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και μέχρι τότε οι μαθητές στις σχολές να πληρώνονται και να ασφαλίζονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να δουλεύουν εξάωρο με αποδοχές οκταώρου, για να μπορούν να παρακολουθούν και τη σχολή τους, οι δε εργοδότες να υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν τους μαθητευόμενους.

Νέα πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, θα πραγματοποιήσει στον Οργανισμό την επόμενη Δευτέρα, 17 Νοέμβρη 2008, στις 10.30 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή, Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή και Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ