Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ιδιωτικοποιήσεις και ... «λαϊκός καπιταλισμός»

ΚΑΪΡΟ.--

Την πρόθεσή της να διαθέσει μετοχές κρατικών επιχειρήσεων στους «οικονομικά αδύνατους» διά μέσου της διανομής «κουπονιών» ανακοίνωσε, χτες, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, προκαλώντας κύμα επικρίσεων. Επισήμως, στόχος του προγράμματος είναι «η επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας». Ή όπως δήλωνε ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του Προέδρου Μουμπάρακ, πιθανότερος διάδοχός του και σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, «πρόκειται για μια προσπάθεια εξεύρεσης δημιουργικών τρόπων επέκτασης λαϊκής συμμετοχής στη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων». Η συνταγή του «λαϊκού καπιταλισμού» που κάνει τους εργαζόμενους συνενόχους στη διαχείριση που ελέγχει πλήρως το κεφάλαιο, είτε ως συλλογικός καπιταλιστής είτε ως μεμονωμένοι κεφαλαιοκράτες.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα διανεμηθούν μετοχές 155 κρατικών επιχειρήσεων. Σε αυτές η κυβέρνηση θα διατηρήσει από το 30% μέχρι το 67% των μετοχών, ανάλογα με την «εθνική σημασία» που αποδίδεται στη λειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν, ουσιαστικά, υπό κρατικό έλεγχο φαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα είναι όσες σχετίζονται με την επεξεργασία ζάχαρης, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι κατασκευαστικές και οι φαρμακοβιομηχανίες. Οι κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι λίγοι μεγαλοεπενδυτές που θα μπορούν ό,τι ώρα θέλουν να πάρουν τις λίγες μετοχές των πολλών μικρών, που επιχειρείται να τραβηχτούν στο εγχείρημα με την αυταπάτη ότι γίνονται ...ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγυπτο, το 19,6% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» πλέον με 20%. Παλαιότερες απόπειρες ιδιωτικοποίησης δεν προχώρησαν τόσο καλά. Η τελευταία αφορούσε στην Τράπεζα της Αλεξάνδρειας που πουλήθηκε έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Το 2007 απέτυχε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας του Καΐρου, καθώς κατατέθηκαν πενιχρές προσφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ