Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Αντιφασιστικό αφιέρωμα

Στον κινηματογράφο «Αφαία» (Καλλιθέα) και για τέσσερις μέρες (13-16 Νοέμβρη), θα συμβεί ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό γεγονός. Τριάντα μια (31) αντιφασιστικές ταινίες, η μία καλύτερη από την άλλη, ανάμεσά τους και μερικά σπάνια κινηματογραφικά αριστουργήματα, καθώς και αντιφασιστικά κινούμενα σχέδια, θα θυμίσουν στους θεατές πως δεν υπάρχει μόνον ο Τζέιμς Μποντ, υπάρχει και ο πραγματικός κινηματογράφος!

Αυτό που συμβαίνει στην Καλλιθέα μόνο σε ένα πολύ σοβαρό φεστιβάλ μπορεί να συμβεί. Τόσοι πολλοί και τέτοιας ποιότητας σκηνοθέτες μαζεμένοι, Ταρκόφσκι, Σλόντορφ, Κλίμοφ, Σάουρα, Παζολίνι, Ρενέ, Ρομ, Βισκόντι, Σάφνερ, Ρόζι, Ροσελίνι, Τσάπλιν, Γουότκις, Κασέτι, Μαρκ Ντοσκόι, Λέτο, Αρνχταμ κ.ά., και τόσες και τέτοιας ποιότητας ταινίες μαζί, «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», «Η κόκκινη προκήρυξη», η πραγματική ιστορία της «Ζόγια», ο «Πολιτικός εξόριστος», το αληθινό περιστατικό «Το ημίχρονο του θανάτου», «Το ουράνιο τόξο», «Ο σφάχτης», «Το γκέτο της Βαρσοβίας», «O δικέφαλος αετός του Ναζισμού», «Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος», το περίφημο «Ταμπούρλο», η αληθινή ιστορία του Αλες Αντάμοβιτς «Ελα να δεις», το μοναδικό «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα», η ιστορική παρέλαση των Σοβιετικών μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στο κέντρο της Μόσχας το 1945 «Παρέλαση νίκης», η σύνδεση μεταξύ είσπραξης των φόρων και της καταπάτησης των πολιτικών ελευθεριών στην Αμερική «Αμερική: Απελευθέρωση από το φασισμό», οι γερμανικοί βομβαρδισμοί της βασκικής πόλης «Γκερνίκα» (την καταστροφή ζωγράφισε και ο Πικάσο), τα Πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί «Νύχτα και καταχνιά» η σπουδή για το φασισμό, η ανεπανάληπτη ρώσικη ταινία «Ο αληθινός φασισμός» κ.ά.

Ο χώρος δε μας παίρνει να μιλήσουμε αναλυτικά για τις ταινίες και τους δημιουργούς τους. Ομως, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε πως όποιος δεν είδε αυτές τις ταινίες, και όχι μόνον μια φορά, στερεί τον εαυτό του από σπάνιες στιγμές μοναδικής ευχαρίστησης. Και τον εμποδίζει να έρθει σε επαφή με την, πράγματι, υψηλή, απ' όλες τις απόψεις, κινηματογραφική τέχνη. Κάποιες, αν όχι όλες, από τις ταινίες που θα παιχτούν στο φεστιβάλ, καταχωρήθηκαν στις μεγάλες στιγμές του ανθρώπινου πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ