Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βρέθηκε η νεκρόπολη της αρχαίας Ιμέρας

Ο ναός της Νίκης στην αρχαία Ιμέρα
Ο ναός της Νίκης στην αρχαία Ιμέρα
Τη μεγαλύτερη αρχαία νεκρόπολη στη Σικελία αποκάλυψαν Ιταλοί αρχαιολόγοι στην αρχαία ελληνική πόλη Ιμέρα στα βόρεια του νησιού. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η νεκρόπολη περιλαμβάνει τουλάχιστον 10.000 ταφές, εκ των οποίων μερικές εκατοντάδες ήδη έχουν ανοιχτεί από τους αρχαιολόγους.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ταφές δεν ανήκουν μόνο σε απλούς κατοίκους (σε τρεις είναι θαμμένα παιδιά), αλλά και στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την περίφημη μάχη με τους Καρχηδόνιους το 480 π.Χ. - η οποία ήταν νικηφόρα για την ελληνική αποικία - αλλά και από το 409 π.Χ., όταν οι Καρχηδόνιοι την κατέστρεψαν. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 5ου π.Χ. αι., η Ιμέρα γνώρισε μεγάλη ακμή, με τον πληθυσμό της να ανέρχεται στους 40.000 κατοίκους.

Οι αρχαιολόγοι εστιάζουν προς το παρόν σε έναν μαζικό τάφο, όπου είναι θαμμένοι περισσότεροι από 10 νέοι άντρες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο. Μερικοί φέρουν τραύματα από βέλη και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Από τους σκελετούς μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των Ιμέριων. Φυσικά, η νεκρόπολη «αντάμειψε» ήδη τους ερευνητές με πλούσια κινητά ευρήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ