Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ημίμετρα εντυπώσεων για τους αγρότες

Με ημίμετρα προσωρινού χαρακτήρα προσπαθεί να «επιλύσει» η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας.

Στα πλαίσια αυτά, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε χτες:

  • Να καταβάλλει άμεσα (4 μήνες πριν την κανονική προθεσμία) τη λεγόμενη «εξισωτική αποζημίωση» ύψους 170 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Βέβαια, η ταχύτερη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, δεν πρόκειται να αλλάξει τους όρους διαβίωσης και την πορεία ξεκληρίσματος που έχει προαποφασίσει γι' αυτούς η νέα ΚΑΠ. Το ίδιο μέτρο εφαρμόστηκε και πέρσι, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τους φτωχούς παραγωγούς αυτών των περιοχών.
  • Εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής που προσφέρουν οι έμποροι στους παραγωγούς δημητριακών, να χορηγηθεί άτοκο δάνειο 150 εκατ. ευρώ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που συγκεντρώνουν αυτό το διάστημα δημητριακά. Το δάνειο αυτό, θα διατεθεί από τις ΕΑΣ, προκειμένου να δώσουν τώρα προκαταβολές στους αγρότες και να διατεθούν τα προϊόντα αργότερα, όταν θα υπάρξουν πιο ικανοποιητικοί όροι στην αγορά, όπως ελπίζει η κυβέρνηση. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξουν αργότερα πιο ικανοποιητικοί όροι στην αγορά των δημητριακών. Πολύ περισσότερο, όταν σε συνθήκες «ελεύθερου εμπορίου» οι χονδρέμποροι μπορούν να προμηθευτούν το προϊόν από άλλες χώρες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα σε διεθνές επίπεδο. Το αποτέλεσμα θα είναι οι ΕΑΣ να μην μπορούν να διαθέσουν το προϊόν που έχουν συγκεντρώσει σε «ικανοποιητικές τιμές» όπως ελπίζει η κυβέρνηση και να υποστούν οι ίδιες, τεράστια οικονομική ζημιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ