Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας κλείνει όλα τα έγγεια σύνορά της με τη Νότια Κορέα από 1η Δεκέμβρη, κατηγορώντας τη γείτονα ότι ωθεί τη διμερή διένεξη στα άκρα. Το ίδιο 24ωρο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν 50.000 μετρικούς τόνους καυσίμων στη ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο συμφωνίας για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ενα ακόμη σχολείο κατέρρευσε εν μέρει χτες στο κέντρο της πόλης του Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή, προκαλώντας τον τραυματισμό επτά ανθρώπων, πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση ενός άλλου σχολείου στα περίχωρα της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 93 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ανώτερο βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε να δώσει σε 13χρονη καρδιοπαθή το δικαίωμα να αρνηθεί μόσχευμα καρδιάς μετά από απανωτές εγχειρήσεις που υπέστη η έφηβη στο παρελθόν, ώστε να πεθάνει, κατά την επιθυμία της, με αξιοπρέπεια κοντά στους δικούς της.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Το κλείσιμο του εργοστασίου της σοκολατοποιίας της «Kraft Foods» στην πόλη Μπρασόφ έως το τέλος του 2009, με αποτέλεσμα την απόλυση 440 εργαζομένων, ανακοίνωσε χτες η συγκεκριμένη επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της ανέφικτης διεύρυνσης της παραγωγής της στη Ρουμανία και όχι εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Κατάληψη στο γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ στο κοινοβούλιο πραγματοποίησαν χτες περίπου 200 ανθρακωρύχοι, αλιείς και οδηγοί φορτηγών, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις συντάξεις, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την κάθετη μείωση του αριθμού των εργαζομένων που έβγαιναν νωρίτερα στη σύνταξη.

ΚΙΕΒΟ.-- Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές το Δεκέμβρη - όπως εξάλλου είχε προηγούμενα αναγγείλει - υποστηρίζοντας ότι ίσως αυτές διεξαχθούν μέσα στο 2009. Επιπλέον, χτες το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε με 233 ψήφους υπέρ (στο σύνολο των 450 βουλευτών) την καθαίρεση του προέδρου του, Αρσένι Γιατσενιού, με την κατηγορία της παράβασης των κανονισμών του σώματος.

ΡΩΜΗ.-- Εισαγγελική έρευνα, για τις αιφνίδιες απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην «Αλιτάλια», ανακοινώθηκε χτες. Οι απεργοί δεν αναγνωρίζουν τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τονίζουν πως οι απολύσεις που θα γίνουν είναι πολύ περισσότερες απ' ό,τι έχει ανακοινωθεί επισήμως καθώς σ' αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εποχιακοί εργαζόμενοι. Επίσης υπογραμμίζουν πως σε ό,τι αφορά τις περικοπές των μισθών, είχε συμφωνηθεί μείωση κατά 7%, ωστόσο στην ουσία θα φτάσουν μέχρι και το 30%.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Με επιτυχία στέφθηκε, όπως ανακοίνωσε η ιρανική ηγεσία, η δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους - εδάφους, μεγάλης εμβέλειας (2.000 χιλιόμετρα). Η δοκιμή συγκέντρωσε τις έντονες επικρίσεις του Λευκού Οίκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ